torsdag 28 maj 2009

Sociala medier enligt Beata Wickbom

Beata Wickbom, Pool och Magnus Paulsson, VD TS AB
På TS fullsatta frukostseminarium med Beata Wickbom lärde jag mig inte bara en del om sociala medier utan även ett nytt ord; crowdsourcat föredrag. Vilket innebär att man samlar ihop andras erfarenheter, idéer och projekt och presenterar i ett föredrag. Vi är väl rätt många som ställt oss lite undrandes till hur man ska applicera det här med sociala medier i sin egen verksamhet. Ofta har man fått höra att det gäller att hänga med, visa att man är med på tåget, men sällan vart tåget är på väg, vart man köper biljett eller vilken vagn som passar bäst. Vi har intalats att bloggar, twitter, flickr osv är där man ska synas. Men inte alltid är det så lätt att förstå hur.

Det var därför skönt att, efter ha fått en god frukost serverad, också serveras exempel på exempel hur man kan använda sociala medier i sin kommunikation med marknaden och vikten av att interagera med kunderna via social medier. Beata pekade på två viktiga trender. Reklam nej tack! Och Kunder i trotsåldern. Aldrig har så många anslutit sig till Nix och satt upp reklam nej tack på dörren. Samtidigt så finns nu flera digitala plattformar för konsumenter att få ut sina budskap på om olika varumärkens förträfflighet eller brister, och dom används. Några exempel på hur sociala medier har använts som Beata tog upp var: Resdagboken Europeiska Försäkringar AB:s sajt där företaget agerar när diskussioner på forum handlar om försäkringar, Nike:s sajt där man kan hitta folk att spontanidrotta med, Scanias sajt för truckälskare, Saltå Kvarn-bloggen där besökaren får inblick i och kan vara med och påverka företagets verksamhet. På Beatas Twitter hittar du många bra tips och idéer kring social medier.

Bästa sättet att försöka förstå sociala medier, är jag nu övertygad om, är att studera hur andra har agerat. Ett crowdsourcat föredrag kändes därför som det rätta sättet att konkretisera hur social medier fungerar. Tack Beata för ett toppenföredrag och en bra start på dagen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar