onsdag 4 mars 2009

Frukostseminarium 2009-03-04

Precis hemkommen (eller jobbkommen) efter att ha varit på TS frukostseminarium på Grodan i Stockholm. Drygt 100 personer hade kommit för att höra Richard Wahlund från Handelshögskolan prata om hur människor och medier reagerar i kristider utifrån prospektteori. Tvärvetenskap har verkligen vuxit och verkar ha blivit en accepterad del på Universitet och Högskolor. Vilket är kul. När jag läste ekonomi på Universitetet för nästan 10 år sen infann sig ofta en känsla av att; vänta nu, den rationella människan (som så mycket av ekonomisk teori bygger på) är inte hon en lite alltför förenklad bild av hur vi fungerar. Richard Wahlund visade hur ekonomi och psykologi samspelar på ett spännande sätt.

Förlustaversion gör att vi reagerar starkare på förluster än på vinster. Detta är något som återspeglas av media. Richard Wahlund hade räknat antalet negativa ord i medier den senaste tiden och visade hur medier frossar i ord som varsel, krasch och kris. Negativa händelser säljer eftersom vår reaktion på dessa är så mycket starkare! Hur mycket som media påverkar den ekonomiska utvecklingen fick vi inget svar på eller vad som är orsak och verkan. Men i tider av kris slår förlustaversion till; vi försöker undvika förluster, vi söker inte nya jobb och vi gör mindre investeringar. Ett sätt att ändå våga investera i osäkra tider är att använda sig av säkra beslutsunderlag. I dessa tider anser givetvis vi på TS att TS-reviderade uppgifter blir ännu viktigare.

Professor Wahlund visade också att upplageutvecklingen för storstadstidningar följer ett stabilt mönster. Kristiden verkar inte ha påverkat fjolårets utfall i någon större omfattning. Tidningen är relativt billig och är något man unnar sig om man verkligen vill ha den.

3 kommentarer:

  1. Föredragshållaren talade inte om TS reviderade uppgifter, det har ej bärning på hans föredrag

    SvaraRadera
  2. Detta frukostmöte var väl ok, men tragglet med er tjänst, som ni kalla för webbtjänsten, ser jag ingen poäng i.

    SvaraRadera
  3. Är detta en blogg, bloggen behöver vara uppdaterad.

    SvaraRadera