Igår var jag på ett Jubileumsseminarium arrangerat av Journalistfonden för vidareutbildning. Markus Wallenberg överlämnade i december 1969 genom ett gåvobrev 5 miljoner kronor till en stiftelse för vidareutbildning av journalister. Wallenberg ansåg förmodligen att det behövde göras något åt kunskapsnivån hos den tidens journalister. Under seminariet igår pratades det en hel del om vad som hänt under de senaste 40 åren och många i publiken vittnade om vilken betydelse stipendiet hade haft för dem personligen. Stor visade det sig.
För mig som inte är journalist men tidningsnörd var det en mycket intressant eftermiddag. Sverker Sörlins inledningsanförande var mycket underhållande och närmast klurigt på ett bra sätt. Bland annat berättade han följande lilla historia om vikten av att stöta på motstånd.
En medelålders man som älskade att spela golf blev inlagd på en klinik. Kliniken var belägen i en fantastisk miljö. En fotomodellsvacker sköterska bjöd på honom första morgonen på frukost bestående av välrostat kaffe, nybakad croissant och en röd grapefrukt som skeden skar som smör genom. Det smakade utsökt. På fältet utanför fanns en fantastisk golfbana där han på förmiddagen slog hole in one gång på gång. När det blev dags för lunch var sköterskan fortfarande lika vacker och kaffet välrostat, croissanterna smakade bra och den röda grapefrukten sagolikt saftig. Eftermiddagens golfrunda gick nästan bättre än den på förmiddagen. Middagen bestod av kaffet som var närmast osannolikt gott och den röda grapefrukten och nybakade croissanter. Mannen njöt i fulla drag när han satt och njöt av sitt kaffe samtidigt som han blev ompysslad av den undersköna sköterskan. Dagarna flöt på i samma stil. På tredje dagen började han känna en längtan bort från kliniken trots att det var så fantastiskt. När han tog upp det med sköterskan fyrade hon av ett bländande leende och sa att det gick tyvärr inte. Han kunde inte komma därifrån.
Friktion är viktigt för att vi ska trivas. Detsamma gäller för journalister.
Markus Wallenbergs sonson Markus Wallenberg berättade att många som rör sig i näringslivets styrelserum är väldigt försiktiga i sitt umgänge med media. Han tyckte inte att farfars syfte med fonden hade uppnåtts utan det finns fortfarande utmaningar kvar. På en fråga om det finns skillnader i journalistik mellan Sverige och andra länder ansåg han att faktakollen hos ex vis WSJ är extrem jämfört med svenska medier.
Sedan följde en debatt där alla journalister var rörande överens om att det allra viktigaste för dagens journalister och medier är att vara relevanta för sin publik. Detta är viktigt både ur ett journalistiskt och affärsmässigt perspektiv. Journalister behöver givetvis behärska sina arbetsverktyg som språk, analys av vad som händer och berättarkonsten. Relevansen är det allra viktigaste. Det råder ingen kris för journalistiken, den var inte bättre för. Nu finns det dock en uppsjö av alternativ som är lätt tillgängliga. En bra berättad intressant historia säljer fortfarande.
Moderatorn sammanfattade lite skämtsamt debatten med att journalister borde lära sig mer om Sverige, hela världen och om tekniken för att klara sitt uppdrag i framtiden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar