måndag 17 mars 2008

Tim Berners-Lee talar om Internet

Via Ny Teknik och en artikel om debatten kring Phorms (som jag skrev om förra veckan) hittade jag en intervju med en legend inom internetkretsar - Tim Berners-Lee. Förutom att kritisera det som Phorms planerar att genomföra talar han om internet i allmänhet, användargenererat innehåll, sociala nätverk, besöksspråning, integritetsfrågor, censur och något som han kallar web science, dvs vetenskaplig forskning kring Internet vilket saknas:

"It's not a mass of computers...or of web pages. It's a mass of humans connected through technology"

Tre korta huvudpunkter från intervjun:
  1. Bloggar och wikis är endast toppen på isberget och han ser gärna mer av detta i framtiden, gemensamma utrymmen som byggs tillsammans.
  2. Den ökande öppenheten medför dock att alla kan se vad du skriver och publicerar, väl värt att tänka på.
  3. Berners-Lee jämför tracking av besökare (typ Phorms) med lojalitetsprogram hos affärer (läs: kundkort) och konstaterar att där gör användaren ett val om han eller hon vill lämna ut personlig information (min notering: hur många ICA-kortsanvändare gör aktivt det valet och hur många har ingen aning om att det sker?)
På det hela taget är det intressant att lyssna på en föregångare och hans tankar och det var definitivt 26 väl spenderade minuter.

» Läs även andra bloggares åsikter om , ,

fredag 14 mars 2008

Intressant om sökdriven kontra direkt trafik

Jag läser i Mediaposts nyhetsbrev och hos Uppkopplat om en undersökning gjord av Engine Ready som påpekar fördelen med att ha ett starkt varumärke när det gäller besökare på företagets sajt. Helt klart intressant läsning och istället för att skriva om Urbans inlägg i egna ord, länkar jag istället dit.

Tyvärr är denna undersökning amerikansk och som vi alla vet skiljer sig svenskar och amerikaner åt socialt, kulturellt och på många andra sätt. Därför är amerikanska undersökningar över t.ex. mobilt internetanvändande i allmänhet ganska ointressanta eftersom de inte det minsta speglar den svenska marknaden. Det vore roligt med lite svenska undersökningar och svensk statistik kring digitala medier. Mer som det som World Internet Institute har gjort alltså. Tips emottages tacksamt.

Trevlig helg!

torsdag 13 mars 2008

Google och DoubleClick tar annonshantering på allvar

I dagarna framkom det att Google tillåts köpa DoubleClick och de tar därmed ett rejält grepp på onlinemarknaden vad gäller annonsering. Microsoftkäppen fastnade alltså inte i Googlehjulet.

Idag visade Google dessutom hur allvarliga de är i sin hantering av annonsmarknaden genom att låta Rohit Dawan annonsera att de lanserat en betaversion av tjänsten Google Ad Manager. Syftet med Google Ad Manager är att vara ett gratis alternativ för annonshantering som skall "hjälpa publicister att sälja, schemalägga, leverera och mäta direktsålda och nätverksbaserad annonsering." Genom att dessutom addera möjligheter att få prognoser och följa upp med tracking siktar de antagligen på att på allvar hota de etablerade annonshanteringssystemen. Frågan är om ett gratisalternativ verkligen kan hålla samma kvalitet som ett som köps för dyra pengar och om så är fallet, hur kommer drakarna att försvara sig mot hotet?

Systembolaget och Anitra Steen har fattat galoppen

Systembolaget. Statligt och inte speciellt nydanande. Man kan i alla fall lätt tro det. Idag imponerade de dock på mig genom att direktsända deras årsstämma via nätet. Tyvärr satt jag i möte och kunde inte se det direkt men som tur är förstår Anitra Steen & Co vikten av att låta material ligga kvar på nätet och man kan se hela stämman i efterhand här. Nu är jag visserligen inte så intresserad av själva årsstämman, mer av Systembolagets utnyttjande av "nya" medier så jag får se om jag verkligen kollar genom hela filmen.

Men som om inte det är imponerande nog kunde man 15.30 chatta med folkhälsominister Maria Larsson och just nu pågår en chatt med VD Anitra Steen. Jag som är anhängare av systemet med "Systemet" borde kanske hoppa in och se om jag kan få några ytterligare argument att använda i de politiska debatterna vid middagsbordet.

Uppdaterat kl 16:20: Ser precis på eframe.se att detta är tredje året Systembolaget direktsänder sin årsstämma. Och det dödade ju det här inlägget direkt.

Rupert Murdoch: framtidens tidning når en annan demografisk målgrupp

News Corps högsta höns, Rupert Murdoch, sade för några dagar sedan till Dow Jones MarketWatch att han tror att tidningen inte kommer att fösvinna men att vinstmarginalerna däremot kommer att minska rejält. Detta kommer att resultera i att tidningar i framtiden kommer nå en snävare demografisk målgrupp på grund av tidens förändringar.

Enligt Murdoch har idag nästan all rubrikannonsering överlåtits från tidning till nätet vilket ger minskade intäkter, något som tvingar tidningsredaktionerna att minska sin journalistkår både i landsort och i städer. Med minskad bevakning kommer minskat intresse och därmed minskad räckvidd. Murdoch talar givetvis om den amerikanska marknaden men det är helt klart en intressant tanke.

Vad tror ni? Kommer framtidens tidningar att bli mer övergripande och bara nå en mer allmän målgrupp? Den som lever får se helt enkelt.

» Läs även andra bloggares åsikter om , ,

onsdag 12 mars 2008

Ordlista för uttryck och förkortningar inom digitala medier



Internetmediet har fört med sig otroligt många förkortningar och uttryck och kanske är det inte alltid så lätt att hänga med i snacket. Vi på TS har sammanställt de uttryck och förkortningar som ligger oss nära hjärtat i en ordlista på ts.se. Den är dock inte heltäckande och därför blev jag idag glad när SuperAnton tipsade om en lista över buzzwords (som han i sin tur hittat via Newsdesk PR 2.0). Den är bra, men precis som Anton skriver är den inte så täckande som jag hoppades på vid första anblicken.

Därför känner jag mig i min tur manad att tipsa om Digital Jargon Buster, DigitalStrategyConsultings försök att belysa och förklara. DJB finns som nedladdningsbar PDF men det bästa är att den även finns som wiki vilket betyder att den har stor potential att bli en av de mest heltäckande ordlistorna för digitala medier.

» Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

tisdag 11 mars 2008

Behavioural Targeting - hot eller möjlighet

Jag har tidigare i både TS-tidningen och på nätet propagerat för riktad reklam. Med det menar jag att jag hellre ser annonser på Internet och får reklamblad i brevlådan som är riktade mot mig än att få spridda skurar av allehanda material. På nätet finns alla möjligheter att rikta in i minsta detalj och hittills har fokus mest legat på så kallad geografisk targeting, dvs beroende på var besökaren befinner sig visas olika annonser. Det är ett steg i rätt riktning men inte optimalt. För att beskriva vad jag menar kommer här ett möjligt scenario: jag sitter på Frankfurts flygplats där jag mellanlandat under en resa mot New York. För att hålla kontakt med nära och kära loggar jag in på Messenger och ser då en annons längst ner för ett café i Frankfurt. Den annonsen är helt bortkastad på mig och försämrar i förlängningen bara annonsörens ROI. Hade reklammakare, annonsör och mediabyrå istället använt en fullständig behavioural targeting hade istället en annons för ett café i New York kunnat visats. Antagligen hade jag inför resan letat efter information om New York vilket kunnat utnyttjats för att verkligen rikta en annons till precis mig.

Men, med detta kommer som vanligt frågan om integritet upp. Hur mycket är människan redo att lämna ut om sig själv för att få ta del av bästa möjliga erbjudande? Ett företag som kanske ligger i gränslandet är det brittiska säljbolaget Phorm. De har knutit avtal med internetleverantörerna BT, TalkTalk och Virgin Media för att hämta information om surfarnas beteende. På så sätt kan man skapa smalare målgruppssegment baserat på URL:s, sökfraser och besökt sidors innehåll. Med andra ord säljer dessa internetleverantörer så kallad "clickstream data" till annonsörerna. Bra eller dåligt? I mina ögon inte speciellt oroväckande. Det är snarare underligt att detta anses vara mycket värre än när mataffären lagrar information om dina inköp och därefter riktar sina erbjudanden.

Nate Anderson skriver om detta på ars technica och jämför med Gmail. När denna mailtjänst lanserades fick användaren i utbyte mot information en gratis mailtjänst, alltså en win-win situation. Gällande Phorm ser dock Anderson inte hur användaren vinner på detta men jag håller inte med. Användaren slipper irrelevant reklam till fördel för annonser som faktiskt är adekvata och intressanta. På så sätt vinner båda parter. Eller för att citera Michael Galgon, annonsstrateg hos Microsoft:

"What is targeting in the long term? You’re getting content about things and messaging about things that are spot-on to who you are."

Trenden är i alla fall tydligt att beteende och geografi kommer att spela stor roll i framtida annonsering och jag är säker på att debatten om dess vara eller icke vara kommer fortsätta lång tid framöver.

» Läs även andra bloggares åsikter om , ,

onsdag 5 mars 2008

Facebook överlever bl.a. med hjälp av Sheryl Sandberg

Förra veckan spekulerades det lite överallt i att Facebooks tid på toppen av Mount SocialMedia var över. De tappade nämligen enligt ComScore användare i USA. ComScore gör inga sådana mätningar här i Sverige och därför kan ingen säga hur det ser ut här på hemmaplan, men media brukar använda en siffra framtagen genom Facebooks annonssystem som måttstock på antalet svenska användare (ca 1 miljon). Ibland ser man till och med att antalet svenska användare tas fram genom att kolla hur många som är medlem i nätverket "Sweden". Det är knappast en överraskning för någon som känner mig att bägge dessa metoder inte är något mitt revisionshjärta klappar särskilt starkt för.

Men, för att återgå till min ursprungstanke med det här inlägget vill jag säga att ryktet om Facebooks död är betydligt överdrivet. I alla fall enligt mig. Tidigare nämnda siffror från ComScore visar att Facebook fortfarande har 33,9 miljoner användare (januari 2008) och ett community som i runda slängar har 13% av landets invånare som medlemmar lider väl knappast av dödsryckningar.

Ett annat tecken på att Mark Zuckerberg & Co inte ligger på rygg och inväntar rigor mortis är att de i dagarna rekryterat Sheryl Sandberg som operativ chef. Sheryl kommer närmast från inte helt okända Google och arbetade där främst med annonsförsäljning på nätet. Inte att förakta med andra ord.

Visst, jag håller med om att Facebook har varit något av en Uusmannsk fluga den senaste tiden, men med en så erfaren kraft som Sheryl Sandberg med bakom spakarna tror jag i högsta grad på Facebooks överlevnad ett långt tag framåt i tiden. Och precis som DN skriver bör man sätta allt i ett sammanhang. Totalt har Facebook över 100 miljoner användare och globalt sett ökade faktiskt antalet under ComScores mätperiod.

» Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Lars Dahmén talar om dåtid, nutid och framtid

Vi har nu uppdaterat vårt filmarkiv. Missade du Lars Dahméns (IDG) föredrag på TS-dagen kan du nu lyssna på det. Tyvärr felade tekniken en aning i inledningen vilket medförde 15 inledande minuter med ljudproblem, men är du frisk och skruvar upp volymen ska du nog kunna höra vad som sägs.

» Lyssna på Lars Dahmén

» Läs även andra bloggares åsikter om ,

måndag 3 mars 2008

Ett enkelt sätt att höja upplagan?

I slutet av 2007 diskuterades det livligt angående Traderas köp av Adwords hos Google. Enligt uppgifter i media genomfördes köpen av Commission Junction & Traffic Broker som inte hade speciellt bra koll på vilka ord som passade sig att köpa. Det resulterade i annonser där man kunde köpa barn, vätebomber eller statsministern för att nämna några saker.

Efter att detta uppmärksammats av bland annat Dagens Media, Internetworld och självklart även av Nikke, avslutades samarbetet med Traffic Broker och annonserna försvann. Idag genomförde jag en liten egosökning på ordet upplaga och såg att det ändå inte verkar vara helt rensat.



Nu har ju inte TS monopol på ordet upplaga men det vore ändå spännande att höra vilken sorts upplaga Tradera säljer. Ett som är säkert är att det inte är en TS-upplaga i alla fall.

» Läs även andra bloggares åsikter om , , ,