Men, med detta kommer som vanligt frågan om integritet upp. Hur mycket är människan redo att lämna ut om sig själv för att få ta del av bästa möjliga erbjudande? Ett företag som kanske ligger i gränslandet är det brittiska säljbolaget Phorm. De har knutit avtal med internetleverantörerna BT, TalkTalk och Virgin Media för att hämta information om surfarnas beteende. På så sätt kan man skapa smalare målgruppssegment baserat på URL:s, sökfraser och besökt sidors innehåll. Med andra ord säljer dessa internetleverantörer så kallad "clickstream data" till annonsörerna. Bra eller dåligt? I mina ögon inte speciellt oroväckande. Det är snarare underligt att detta anses vara mycket värre än när mataffären lagrar information om dina inköp och därefter riktar sina erbjudanden.
Nate Anderson skriver om detta på ars technica och jämför med Gmail. När denna mailtjänst lanserades fick användaren i utbyte mot information en gratis mailtjänst, alltså en win-win situation. Gällande Phorm ser dock Anderson inte hur användaren vinner på detta men jag håller inte med. Användaren slipper irrelevant reklam till fördel för annonser som faktiskt är adekvata och intressanta. På så sätt vinner båda parter. Eller för att citera Michael Galgon, annonsstrateg hos Microsoft:
"What is targeting in the long term? You’re getting content about things and messaging about things that are spot-on to who you are."
Trenden är i alla fall tydligt att beteende och geografi kommer att spela stor roll i framtida annonsering och jag är säker på att debatten om dess vara eller icke vara kommer fortsätta lång tid framöver.
» Läs även andra bloggares åsikter om Behavioural targeting, Annonsering, Web 2.0
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar