måndag 17 mars 2008

Tim Berners-Lee talar om Internet

Via Ny Teknik och en artikel om debatten kring Phorms (som jag skrev om förra veckan) hittade jag en intervju med en legend inom internetkretsar - Tim Berners-Lee. Förutom att kritisera det som Phorms planerar att genomföra talar han om internet i allmänhet, användargenererat innehåll, sociala nätverk, besöksspråning, integritetsfrågor, censur och något som han kallar web science, dvs vetenskaplig forskning kring Internet vilket saknas:

"It's not a mass of computers...or of web pages. It's a mass of humans connected through technology"

Tre korta huvudpunkter från intervjun:
  1. Bloggar och wikis är endast toppen på isberget och han ser gärna mer av detta i framtiden, gemensamma utrymmen som byggs tillsammans.
  2. Den ökande öppenheten medför dock att alla kan se vad du skriver och publicerar, väl värt att tänka på.
  3. Berners-Lee jämför tracking av besökare (typ Phorms) med lojalitetsprogram hos affärer (läs: kundkort) och konstaterar att där gör användaren ett val om han eller hon vill lämna ut personlig information (min notering: hur många ICA-kortsanvändare gör aktivt det valet och hur många har ingen aning om att det sker?)
På det hela taget är det intressant att lyssna på en föregångare och hans tankar och det var definitivt 26 väl spenderade minuter.

» Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar