torsdag 1 oktober 2009

Hildur, kära Hildur, vad vacker du är

På ett fullsmockat TS-seminarium som till största delen handlade om det som hänt och mindre om framtiden fick vi lyssna till två av mediesveriges mest erfarna och framgångsrika drivkrafter, Ken Olofsson och Sigurd Glans. De berättade om den koncentration av tidningsproducenter som fanns kring Klarakvarteren (där TS nu finns) och om hur landsortspressen byggts upp och utvecklats med inspiration av den dåtida kvällstidningsjournalistiken. Många ledande personer på lokaltidningarna kom på 70-talet från just kvällstidningarna.

Det blev en diskussion som mycket kom att kretsa kring landsortspress och faran av att dra in på lokalredaktionerna. Problemet som många landsortstidningar pekar på är dock svårigheten att täcka kostnaderna för de lokala redaktionerna. Samtidigt kan man titta på Jönköpingsposten som inte har någon webb och har kvar broad-sheet-formatet och har runt 7 lokala redaktioner kvar. Jönköpingsposten är en av Sveriges mest inkomstbringande lokaltidningar.

Vi hann även med att få en diskussion kring vikten av att kunna ta betalt på nätet. Slutligen måste den anekdot som Sigurd framförde vara värd att återberätta. Känslan av att vara där det händer måste ha varit enorm för Sigurd han lyckades smussla ut den blinda mannen som skulle återfå sin syn från sjukhuset. Mannen slapp därmed träffa den väntande massan av andra journalister och istället kunde han i sällskap med Sigurd åka hem till sin väntande fru. När mannen för första gången fick se sin fru sa han:

Hildur, kära Hildur, vad vacker du är..

Sannerligen lokal nyhetsrapportering när den är som bäst och mest känslosam.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar