måndag 7 april 2008

Uråldrigt tänk i nya tider

Enligt en artikel i New York Times vill den brittiska regeringen förhindra pedofiler att röra sig på sociala nätverk. En mycket god tanke som tyvärr inte kommer att fungera i praktiken, speciellt inte som att förslaget har en ton av 1980-tal.
Tanken är att dömda pedofiler skall tvingas lämna ut alla de e-postadresser de använder för att sedan låta de sociala nätverken spärra just dessa e-postadresser från registrering.

"We are changing the law ... so that we have got better control over the way in which child sex offenders are able to use the Internet"

Citatet kommer från inrikesministern Jacqui Smith som tydligen tycker att hon kommit på en lysande idé. Två självklara frågor:

  1. Om man inte lyckas få pedofiler att låta bli underåriga, hur skall man få dem att lämna in sina e-postadresser?
  2. Hur skall man garantera att de inte registerar fejkade Hotmailadresser och använder?

Att tro att hotet om upp till 5 års fängelse skulle avskräcka pedofilerna från att använda oregistrerade e-postadresser verkar tandlöst. Mig veterligen riskerar en pedofil betydligt högre straff än så för att enbart följa sin böjelse och det verkar ju inte avskräcka speciellt mycket. Det här hade kanske fungerat i en analog värld där en pedofil måste ange sitt hemtelefonnummer för att inte kunna ringa till sexlinjer men i en digital värld där vad som helst kan göras fungerar det inte. Nej bästa britter. Det här verkar mest vara ett försök att göra någonting för att sätta avtryck i historien. Helt ogenomtänkt och ungefär lika troligt att lyckas med som att Hammarby kommer vinna SM-guld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar