onsdag 2 december 2009

Pappamelodi, VK och ridsport

När jag var pappaledig för 3 år sedan, plöjde jag en del pappalitteratur. Det mesta kändes krystat om att hitta sin papparoll. Bara ordet papparoll gör mig smått kallsvettig. Ännu värre - pappamelodi – det uttrycket tror jag att jag hittade på vårdguiden. Jag funderar än idag över om jag skulle känna igen min pappamelodi om dom spelade den på radio. Medans mammans roll är tydlig; kräv så mycket omvårdnad och uppmärksamhet som du känner att du har rätt till (av pappan) och glöm inte att det är helt okej att tycka synd om dig själv. Pappornas roll verkar vara mer praktisk. Se dig själv som en servicestation först för mamman och sedan för barnet, ta senare på dig uppgiften att vara en länk ut till verkligheten när ditt barn blir lite äldre.


Till slut fick jag låna Annika Lantz bok 9 ½ månad, äntligen en bok helt utan råd och könsstereotyper, bara en skildring hur det kan vara att få barn. Det finns inga rätt eller fel det finns bara total förvirring och kaos. Däremellan finns emellertid ljuv musik och harmoni. Vad vill jag då komma med det här inlägget. Jo könsdiskriminering sker åt båda håll har alltid gjort och kommer kanske alltid att göra. På vårdguiden, i skolan, på jobbet och i media. Förutom kanske då på VK. Fick en artikel av en kollega som handlade om att Hillevi Wahl har utsett Gunnar Falck på VK till sin idol. Detta efter att ha hört en intervju med honom av Annika Lantz.

Gunnar Falck är en av drivkrafterna på VK som har bidragit till att andelen reportage som handlar om kvinnor har ökat. Nu uppe i 48 procent av det totala nyhetsutbudet. Alla som följer TV-sporten på SVT har väl märkt att andelen kvinnor där har ökat. Till och med expertkommentatorer kan vara kvinnor numera. Att upprätta en pärm men en lista över kvinnliga experter är ett av de sätt som VK har använt sig av.

Det är egentligen rätt sorgligt när man tittar på vilka de största idrotterna i Sverige är sett till antalet utövare och vilket utrymme som fås i media. Fotboll är den största ungdomsidrotten med 173 000 (24 procent kvinnor). På tredje plats hittar man ridsport som har hela 49 000 utövare (89 procent kvinnor) (enligt statistik från RF) . Hur stor del av nyhetsrapporteringen utgör då ridsporten av, jo 1,1 procent av sportsidorna handlar om ridsport, enligt en uppsats från Göteborgs Universitet.

Många hävdrar att nyhetsvärdet måste få styra och det är helt enkelt ett större nyhetsvärde att rapportera om fotboll än om exempelvis ridsport. Vad är det då som styr nyhetsvärdet? Vi läsare eller nyhetsförmedlarna, troligtvis en kombination. För visst är det så att medier inte bara speglar världen utan faktiskt också är med och skapar den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar