torsdag 28 februari 2008

Nyheter på ts.se

Under hösten 2007 och vården 2008 har vi arbetat hårt med att förbättra våra tjänster och många av idéerna kommer från våra användare. Genom att lyssna på dessa lanserades i höstan t.ex. våra nya, bättre, snabbare och snyggare kartor. Logga in i TS Webbtjänst och prova om du inte redan har gjort det. Saknar du inloggningsuppgifter kan säkert Kerstin hjälpa dig med det.

En annan nyhet, som lanserades i samband med publiceringen av 2007 års upplagesiffror, är TS Mediefakta, en sökfunktion som gör det enkelt att hitta upplaga, hushållstäckning och räckvidd för en enskild medietitel utan att behöva bläddra i pärmarna, TS-tidningen eller hantera en gigantisk PDF-fil.

TS Mediefakta, hitta upplaga, räckvidd och spridning enkelt

En tredje viktig nyhet är att vi i år publicerade TS-upplagan och räckvidden från Sifo Research International i en gemensam rapport. Man kan alltså på ett enkelt sätt jämföra utvecklingen för både upplaga och räckvidd för åren 1998-2007.

Ta dessutom gärna en titt på topplistorna för 2007. Jämförbarhet på ett enkelt sätt direkt från källan!

» Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

onsdag 27 februari 2008

Svenska Dagbladet lanserar "Stockholmskartan"

Nu börjar det likna något. Grattis SvD till ytterligare ett steg framåt. Genom ett samarbete med brorsan hitta.se har de idag lanserat "Stockholmskartan", en tjänst som går bakvägen, alltså från plats till händelse. Med hjälp av bra teknik visas på en karta nyheter, recensioner och krogtester. Enkelt och snabbt!

Personligen tror jag mest på idén när det handlar om nyheter. Jag kommer t.ex. bli en flitig besökare för att se vad som händer hemma på Kungsholmen. Däremot har jag svårt att tänka mig att t.ex. krogrecensioner kommer dra speciellt många besökare dit. Där är en satsning på smart sökoptimering betydligt viktigare. Men, precis som Bo Hedin skriver är det inte färdigutvecklat. Han tar gärna emot tips på hur de skall kunna utveckla och förbättra tjänsten och här kommer mitt första: gör filtreringen av vad som skall visas snabbare och enklare (att hitta).

En annan personlig reflektionsparentes är att rubriken på Hedins blogginlägg lyder "Först igen! Ett nytt sätt att hitta nyheterna", för att sedan i själva texten innehålla flera exempel på andra aktörer som redan använder detta tänk.

Uppdatering: Mitt andra tips till Herr Hedin är att göra det enkelt att ändra hur många dagars nyheter man vill se. I dagsläget verkar det endast gå att göra genom att fnurla med URL:en.

Uppdatering 2: Ber om ursäkt till SvD och Bo Hedin ang. min personliga reflektion ovan. Det gick visst lite (för) snabbt när jag läste, tänkte och skrev.

» Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

tisdag 26 februari 2008

NY Times utnyttjar webbens fördelar

I senaste numret av TS-tidningen berömmer jag LA Times för deras fantastiska LA Times Homicide Map. Det är en tjänst som i alla fall fått mig att spendera längre tid än vad chefen tycker är önskvärt på sajten och nu verkar det som att NY Times interaktiva avdelning inte vill vara sämre. De har nämligen utvecklat ett par tjänster som är roliga, nyttiga eller både och på samma gång.

Så här mitt under brinnande presidentval har NY Times reportrar passande nog följt presidentkandidaterna runt landet i deras kampanjande. Inte helt oväntat har det visat sig att kandidaterna anpassar sina turnéer efter dess publik, till exempel stannar man längst där man anser rösterna vara som viktigast. Det här tog NY Times tekniker fasta på och utvecklade "Candidate Schedules", en interaktiv karta som visar hur alla kandidater rört sig. Är man riktigt intresserad kan man enkelt och snabbt lägga in kandidaternas rörelseschema i sin Google Calendar och därmed förfölja sin favorit på nära håll.

En annan tjänst som kan vara intressant är "Is It Better To Buy Than Rent?" vilket helt enkelt är en uträkningsapparat för om och när man bör köpa sitt boende istället för att hyra. Genom att ställa in alla parametrar kan man direkt se om det är dags att slå till. Räntor, priser, hyreshöjningar etc regleras med enkla rattar och spakar och det här är verkligen någonting som Hemnet borde sno rakt av istället för att försöka lobba för bojkott mot konkurrenten Booli.

Genom enkla medel har NY Times gjort det som alla borde göra. De har använt existerande data och implementerat det i en onlineapplikation som inte misslyckas med driva trafik. Besökaren stannar länge, tid/besök ökar och annonsörerna får ut mer av sin bannerannonsering. Eller varför inte ta det ytterligare ett steg, implementera en smart annonslösning i själva applikationen? Det är en gratisidé till Mindpark och Citygate. Varsågoda.

Visste ni förresten att det är mycket billigare att göra en bypassoperation i San Jose än i Albuquerque?

» Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

(Via: UIE.com)

måndag 25 februari 2008

Missade du TS-dagen...

...så har du ändå fortfarande chansen att se de flesta av de intressanta presentationerna som hölls på Näringslivets Hus den 21 februari 2008.

» Charlotte Thür - TS
» Alexandra Braniff Callius - Maxus
» Danny Meadows-Klue - Digital Strategy Consulting (sammanfattning (16 min)

» Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Mitt i hotar Blocket med lokal annonsering

Dagens Media publicerade nyss en artikel om Mitt i och deras satsning på nätet. Ola Ericsson intervjuar Peter Leijonspjuth som säger att de skall ta upp kampen med Blocket och lära av misstagen de och andra har gjort.

Det är roligt att se att fler än jag tycker detta verkar intressant, jag tar nämligen upp just Mitt i som ett bra exempel på utnyttjande av nätets kapacitet i en hastigt (och rätt dåligt) skriven artikel i senaste numret av TS-tidningen.

Hoppas nu att Blocket tar hotet på allvar och gör Sveriges bästa köp och säljmarknad ännu bättre. Om de ansvariga saknar idéer är de välkomna att slå en signal.

» Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

fredag 22 februari 2008

Danny Meadows-Klue talar om vikten av validerade siffror inom digitala medier

Danny Meadows-Klue är en ivrig förespråkare för validering av siffror även inom digitala medier. Har du två minuter över levererar han här sin syn på saken.



» Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Presentation TS-upplagor 2007

SlideShare | View

Medievärlden - bilder från TS-dagen



Medievärlden besökte hotellet och minglet igår och passade på att ta en del bilder. Jag hoppas nu bara att de inte gör en Rolf van den Brink och skickar stämningshot eller faktura för skärmdumpen ovan (läs först här, sedan direkt från källan här och även här).

» Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

TS-dagen 2008: Danny Meadows-Klue del 1

"I've been watching TV for quite a long time, and I've never clicked"

Citatet ovan är taget direkt från Danny Meadows-Klues presentation igår på TS-dagen och svarar på frågan vad han anser om att så mycket fokus läggs på en bannerannons CTR. Klick är helt enkelt inte intressant i alla lägen, speciellt inte när man bygger en varumärkeskampanj. Som exempel nämndes den lyckade och prisade kampanj för Real Beauty från Dove, där konstaterandet gjordes att det inte är så intressant att läsa mer om tvål på webben, varumärket är viktigare.
Som bas för detta hade Danny flertalet undersökningar, vissa så gamla som 12 år, som påvisar att annonsering online mycket väl kan användas för mer än att bara driva försäljning. "Don't measure ths clicks if the campaign doesn't need click" var de avslutande orden på denna del av framträdandet.

Under rubriken mediemixen diskuterade Meadows-Klue kort frågan om hur mycket av den totala annonsbudgeten som bör läggas på online. Flera modeller visar att det i snitt läggs 15% av det totala på online, något som Danny anser vara för lite. Eftersom 25% av spenderat tid i mediemixen ligger på det digitala, borde inte det matchas mot investeringarna på mediet? Rådet är alltså att öka investeringen till minst 25% av totala budgeten.

Online kan i mångt och mycket speglas mot traditionella medier. Inte alltid men framför allt när det handlar om att få in nya annonsörer på den digitala marknaden. Tre huvudpunkter gällande spegling är:
  • Enkel startpunkt
  • Webben har inte växt färdigt, det kan gå så mycket längre
  • Det gör det enkelt om man är ny inom onlinemarknadsföring
Vidare sade Meadows-Klue att man bör tänka om vad gäller räckvidds- och medieplanering för onlinemarknadsföring. Jämförelsevis är webben så mycket annorlunda mot en tryckt tidning. I en tidning har du ett fast utrymme som skall fyllas och som nås av ett visst antal människor ganska statiskt. På webben finns dock möjligheten att öka räckvidden genom att annonsera på fler sajter. Det bränner alltså inget av frekvensen eftersom annonsutrymmet delas med andra annonsörer. Som exempel nämndes The Daily Telegraph, där det vid ett test visade sig att 12 olika annonörer delade på utrymmet.

Nya medier medför nya beteenden och speciellt märks detta bland yngre generationer. Timeshifting och multitasking ökar och kommer fortsätta göra det även i framtiden. Därför är det enligt Danny viktigt att mäta det som är viktigt, snarare än att mäta allt (som t.ex. tidigare nämnda CTR). Marknadsföringen bör även individualiseras efter användaren mer än det går att göra i de traditionella medierna.

» Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

TS-upplagan 2007: samlade länkar

En liten länksamling är på sin plats.

Dagens Media
» TS 2007: Cosmopolitan och Family Living mot strömmen
» TS 2007: Kvällspressen tappar

Resumé
» Två av tre dagstidningar backar
» Dagspress - hela listan
» Stort ras för tidskrifter
» Populärpress - hela listan
» Fackpress - hela listan

Medievärlden
» GP är Sveriges största fullbetalda morgontidning
» Vardagsnära journalistik gick hem i Kungsbacka
» SN ökar för nionde året, arbetar intimt med läsarna
» Tidskrifterna backar
» Dagspressen kanar utför - i upplaga och räckvidd
» M-magasin har hittat tonfallet, ställer läsaren i rampljuset

SvD
» Tickande bomber i tidningsbranschen
» Därför rasar försäljningen för tidskrifterna

Uppdaterat 2008-02-25:
SVT
» Stort ras för kvällspressen

» Läs även andra bloggares åsikter om ,

torsdag 21 februari 2008

Liveblogg TS-dagen 2008: Alexandra Braniff Callius - Maxus

Korta stolpanteckningar från Alexandra Braniff Callius föredrag:

Alexandra inleder med att säga att annonsering på Internet är så mycket mer än banners, det är en plattform för alla typer av kommunikation.

Som mediebyrå har Maxus hamnat i en komplex brytningstid där kraft måste läggas på flera medieplattformar. Dessutom arbetar de med mer än bara ren annonsering, bland annat varumärken, omvärldsbevakning och kartläggning av konsumenter.

Vidare sade Alexandra att det digitala mediet är mer än en försäljningskanal, det är varumärkesbyggande och så mycket mer. Därför är medieplaneringen när det gäller digitalt så mycket mer tidskrävande än andra medier.

Idag når man i princip hela Sverige genom Internet och mediekartan ritas om, främst bland de yngre. De använder mer mobil, mer internet och mindre TV som huvudmedie. Rörlig bild kvarstår dock som ett växande medie, dock via internet snarare än traditionella kanaler.

Trender enligt Alexandra
- Mash-ups
- Personliga startsidor (iGoogle)
- Word of mouse ("mouth")/viral marketing
- Transparens (exempel: KFCs råttindicent)

» Läs även andra bloggares åsikter om ,

Liveblogg TS-dagen 2008: Lars Dahmén - IDG

Snabb och kort direktsammanfattning av Lars Dahméns föredrag.

Lars är VD på IDG Sverige har varit med i branschen i över 20 år och inledde genom ett avstamp i historien för att gå vidare mot idag och framtiden. Lars presenterade spaningar inom branschen och nämnde vikten av att dra nytta av samtliga medier i kombination. Från Web 2.0 som Facebook och YouTube, vidare genom ett tänk på Den Långa Svansen ledde resonemanget till att framtidens affärer kommer ske på nätet.

Webbens låga tröskel var en annan sak som nämndes. När IDG i USA bestämde sig för att ligga i framkant inom Mac-världen upptäckte de att det redan fanns 5 större sajter som redan hade den inriktningen. Tekniken är idag lättillgänglig och finns överallt och satsningar kan göras utan att det kostar för mycket i resurser och pengar. Tänker man utanför boxen och drar nytta av tekniska framsteg leder nya horisonter till nya affärer.

Idg är idag ett "web-centric company, with print and event as ancillary activities". Med detta menas att alla satsningar görs med webben som grundsten snarare än en tryckt tidning.

Allt är dock inte guld och gröna skogar bara för att man agerar på nätet och med ny teknik. Lars Dahmén nämnde ett exempel från egen erfarenhet, kallat Loveping som inte direkt blev en succé. Andra frågetecken är mobila lösningars genomslag, konstiga prylar som t.ex. läsplattor eller 3D-världar som Second Life.

» Läs även andra bloggares åsikter om ,

onsdag 20 februari 2008

Eventkalender för mediebranschen

Har du svårt att hålla koll på alla branschdagar, event och konferenser så ta en titt på Mediekalendern. Där samlar bl.a. Jonas Rehn information om de händelser i branschen som kan vara av vikt.

Gå till www.mediekalendern.se eller äs även andra bloggares åsikter om ,

På kommunikationsfronten intet nytt

För nästan 10 år sedan befann jag mig på ett intressant seminarium som handlade om den tidens hetaste buzz-word: interaktivitet. Idag är interaktivitet grundläggande inom framför allt digitala medier där den senaste tidens uppsving för Web 2.0-komponenter som USG (User Generated Content) och communities tydligt pekar ut just detta. Ett fritt funderande kan alltså leda fram till en tanke om att kommunikationprocessen har ändrats från att gå från sändare till mottagare, till att lika gärna kunna gå från mottagare till sändare eller från sändare till sändare.

I vissa sammanhang kallas digitala medier fortfarande för nya medier och jag brukar motsätta mig det eftersom det inte längre är speciellt nytt. Faktum är att ingenting är speciellt nytt, inte ens interaktiviteten.
På det tidigare nämnda seminariet, talade pionjären Mattias Hansson (då på Jarowskij) om teve och interaktivitet. En fråga han ställde till publiken var hur de trodde att interaktivitet skulle slå igenom i tevemediet och hur det skulle påverka programmen. Idéerna var inte många men samtliga tankar kretsade självklart kring att folk hemma i tevesoffan i framtiden skulle kunna medverka i programmet de tittade på, antingen genom ännu icke uppfunna tekniker eller genom att simultanagera både via internet och teve. Mattias syn på det hela var dock att det mest interaktiva teveprogrammet redan rullade ute i etern och hette Bingolotto. Mer interaktivitet mellan sändare och mottagare kan man knappast uppnå via glasrutan och än idag tycker jag att det saknas motsvarighet till detta. Självklart kan man idag skicka SMS som dyker upp direkt i nederkant av rutan, rösta direkt via nätet, ringa och skänka pengar och så vidare, men den helhetsinteraktivitet som Bingolotto statuerade i Sverige ser man ingen annanstans.

Det har alltså inte förändrats så mycket som man kan tro. Det bärande mediet har utvecklats och förändrats i och med Internets uppkomst men alla (nåja, nästan iaf) de nya revolutionerande tankarna är gamla som gatan. Brett Andrew Borders skriver på sin blogg Copy Brighter Marketing om sociala medier på 90-talet. Självklart när man läser det och ytterligare fundament för mina ovanstående tankar. Nummer 8 på hans lista är min personliga favorit: "före eBay fanns pantbanken."

» Läs även andra bloggares åsikter om ,

måndag 18 februari 2008

Fler bilder från I-com 2008 Barcelona

Under I-com 2008 sprang ett danskt äldre par runt på dagarna och fotograferade. Jag talade med en av dem under en middag och hon berättade då att de hade lämnat över drygt 1100 foton till arrangören Andreas Cohen, och det var från två dagar. Några av bilderna verkar nu har sett dagens ljus via Cohens Flickr-konto.

Vill ni se mig eller Charlotte direkt kan ni t.ex. klicka här:

» Erik Biljsma (HOI, Holland), Mark McCrery (Podtrac, USA), Anders Eriksson (TS, Sverige)

» Dr Romeu Rössler Telma (Datamídia, Brasilien), Charlotte Thür (TS, Sverige)

» René Lamsfuss (MIA Project, IAB Europe, AGOF m.m.), Anders Eriksson (TS, Sverige), Alison Fennah (EIAA, USA), Charlotte Thür (TS, Sverige)

Samtliga bilder från konferensen hittar ni här.

fredag 15 februari 2008

Digitala medier är outnyttjade

Den här veckan talade Danny Meadows-KlueTFM&A (Technology for Marketing & Advertising) i London och en som imponerades av hans framförande var Alex Hammond som på Upstream Connections företagsblogg berättar mer om vad som sades. Kontentan av Meadows-Klues föredrag var att den digitala mediekanalen är den som borde lida minst av en kommande lågkonjunktur men att de flesta företag trots detta fortfarande inte utnyttjar mediet fullt ut.

Min direkta följdtanke är att om det är så resonemanget går i England, som ändå ligger ljusår före oss svenskar, hur dåligt ställt är det då med våra annonsörer och medier? Man kan se en långsam ökning inom satsningar på sociala medier, användargenererat material och allt annat som hör Web 2.0 till men det är i mina ögon konstigt att inte fler inser vikten av digitala medier. Läs mer om mina tankar kring det här i en artikel som publiceras i TS-tidningen den 22:a februari. Eller redan den 21:a om du nu kommer på TS-dagen.

tisdag 12 februari 2008

Virala kampanjer och Poetic Prophets rap om Paid Search 101

Dagens Nyheter skriver idag om att en viral kampanj via exempelvis YouTube kan få annonsören att jubla. Det är dock inget som gör sig helt gratis säger Peter Arnesson, strateg på Bizkit. Arbetet med att göra en videoklippskampanj till en succé kräver hårt konsultarbete. Det är här sociala medier som Facebook, MySpace och Lunarstorm spelar stor roll. En konsult arbetar i inledningsskedet med att publicera filmen på så många ställen som möjligt för att ge den ett fotfäste. Om filmen är "rätt" sköter användarna resten. Här ser vi ett direkt exempel på nyttan med sociala nätverk, forum och bloggar som något mer än skvaller, partybilder och "vad-jag-åt-till-frukost"-texter. Än så länge är vi enligt min uppfattning i nyfödda stadiet av något som i framtiden kommer att renodlas. Både på gott och ont.

Om "Poetic Prophet" anlitat konsulter eller ej för att sprida filmen nedan vet jag inte, men jag hittade den på Sphinn (tack vare Danny Sullivan). Kanske är den något för den annonsör som funderar hur en PPC-kampanj fungerar. Visserligen handlar det kanske mer om nytta än om nöje. Texten till sången finns på filmklippets egen sida på YouTube.

fredag 8 februari 2008

Några bilder från I-com

Från vänster: Alison Fennah (EIAA, UK), Harry Case (Mindshare, UK), TS Kelly (Havas Digital, Hong Kong), Anita Caras (Microsoft, UK), Mike Hess (OMD Worldwide, USA), Julian Smith (MEC Interaction, UK)
Från vänster: Alison Fennah (EIAA, UK), Harry Case (Mindshare, UK), TS Kelly (Havas Digital, Hong Kong), Anita Caras (Microsoft, UK), Mike Hess (OMD Worldwide, USA), Julian Smith (MEC Interaction, UK)

Från vänster: Jean-Paul Dietsch (OJD, Frankrike), Francesco Bottigliero (Kora, Italien), Giorgios Epitidios (Lambrakis Press, Grekland), Emilio Plana (elmundo.es, Spanien), George Ivie (MRC, USA), Dirk Wippern (INFOnline, Tyskland)
Från vänster: Jean-Paul Dietsch (OJD, Frankrike), Francesco Bottigliero (Kora, Italien), Giorgios Epitidios (Lambrakis Press, Grekland), Emilio Plana (elmundo.es, Spanien), George Ivie (MRC, USA), Dirk Wippern (INFOnline, Tyskland)

Från vänster: Michael Read (comScore, England), Hans Nordlöv (Sveriges Annonsörer, Sverige)
Från vänster: Michael Read (comScore, England), Hans Nordlöv (Sveriges Annonsörer, Sverige)

Från vänster: Lisa Harris (Yahoo!, England) Charlotte Thür (TS digitala medier, Sverige)
Från vänster: Lisa Harris (Yahoo!, England) Charlotte Thür (TS digitala medier, Sverige)

Andreas Cohen, huvudarrangör och spindel i nätet av I-com 2008 Barcelona
Andreas Cohen, huvudarrangör och spindel i nätet av I-com 2008 Barcelona

The changing Web 2.0

Mer från I-com 2008. Efter sammanfattningen av dag 1 var det dags för den första presentationen/panelen. Ämnet som behandlades var "The Changing Web, 2.0 - Site & User-Centric Future of PI, Ajax, Time spent..." Här inledde George Ivie from MRC (Media Rating Council) i USA med en presentation om vad IAB US gör för att utveckla en standard för dessa nya tekniska aspekter. Flera av de fundamentalt viktiga sakerna som nämndes var de som ligger med i IAB:s Guidelines för Ad Campaign Measurement and Audit Guidelines. Bland dessa fanns (ber om ursäkt för lathet vad gäller översättning igen):

- 1st count per existing Impression Guidance
- 2nd count linked with strong user activity (if not, default to auto-refresh counting rules)
- Disclose "In focus" status

Dessa tre saker gäller alltså vid mätning av så kallade rich Internet Applications, dvs mer interaktiva tekniker än vanlig statisk HTML.

Efter Mr Ivie tog vår vän Jean-Paul Dietsch över mikrofonen. Han är Internet Manager på OJD, vilket är motsvarigheten till TS i Frankrike. Han fokuserade på måttet Time Spent, någonting som kommer mer och mer i rampljuset. Enligt Jean-Paul är detta ett trovärdigt mått om man i definitionen tar med att innehållet är synligt och användaren är aktiv. Time Spent har tidigare redan använts i s.k. user-centric system (panelmätningar t.ex.) och finns även idag i site-centric sysmtes, som vanlig teknisk mätning.

När Dietsch talat klart tog Francesco Bottigliero från Kora, Italien till orda. Han ställde frågan om traditionella mätmetoder och system kan användas även för att mäta Rich Media. Traditionellt sett taggar man varje sida som oftast ligger i en trädstruktur. När det gäller Rich Internet Applications, är ofta URL:en densamma och innehållet är inbäddat på en sida och därmed blir traditionella mått som sidvisningar (PI) inte användbara. Bottiglieris förslag var att därför skall titta i backspegeln och gå tillbaka tilltanken att varje aktivitet, allt innehåll etc blir en navigationsnod. Varje nod skall därefter få en egen URI och mätningen eller trackingen skall sedan ske för varje URI. Därmed kan nuvarande mätsystem och metoder användas även för rich media och de "gamla" måtten kan bevaras och integreras med de nya.

Därefter vidtog en bra och lång debatt modererad av den eminente Richard Foan, Managing Director på ABCe, styrelsemedlem i IFABC och i JICWEBS. Debatten kom mycket att behandla Ajax som specifikt fenomen men publiken ställde även olika frågor om försäljningsmodeller. Emilio Plana, Managing Director på elmundo.es berättade intressant nog att de rredan idag säljer dels på sidvisningar men även på Time Spent. De kombinerade måtten beroende på var annonseringen skedde och vad tekniken var på det annonsutrymmet. James Sandoval ställde också frågan om de visste om några bra exempel på sajter som använder Ajax frekvent och där nämndes bl.a. NBA.com och en spansk sportsajt som jag tyvärr ej uppfattade namnet på. Min personliga favorit, LA Times Homicide Map, fick James som en bonus lite senare.

Dirk Wippen från INFOnline Gmbh (Tyskland) avslutade med att säga att han tror att man i framtiden kommer att kombinera site-centric och user-centric och andra mått som tidigare nämnda Engagement. Kanske bör han göra ett studiebesök hos Herrarna Svanfeldt och Olsson? Jean-Paul Dietsch sade sedan något som kom att upprepas fler gånger under dagen, nämligen att det krävs utbildning hos mediebyråer och marknadsförare. Kunskapsnivån är idag allt för låg hos de som verkligen förvaltar annonsörernas pengar. Dessutom tror han på att framtiden kommer fokusera mer på de verkliga användarna snarare än som idag de verkliga webbläsarna.

Mer från konferensen kommer. Mycket mer.

I-com 2008: Resultat från dag 1

Dag 2 av I-com 2008 inleddes med en sammanfattning av dagen. Varje panel hade diskuterats vid runda bord-samtal dagen innan och sammanfattdes nu i tre huvudpunkter. Nedan följer summeringarna för var och en av paneldebatterna (med reservationer för fel pga mina slarviga anteckningar. Jag orkar dessutom inte översätta).

Engagement
1. It's important to separate Medie Engagement: standardisation and a single metric is within reach.
2. However, Advertising and Brand Engagement may require an industry-level standardisation, a single metric may be more difficult.
3. In the Online Space, future research should investigate Engagement with professionals versus user-generated content.

Agency Planning Needs
1. Planning: link online and offline, site-centric, user-centric. Both for planning and reporting.
2. Transparency, consistency, intra-country and cross-country.
3. Audience measurement is not the exclusive domain of companies such as comScore and Neilsen.

The Ad Centric Perspective
1. Paradigm shift...in 3-5 years.
2. "Last chop" model is dying...quickly (Här bad moderatorn James Sandoval om ursäkt för sin handstil, det skall vara "Last Click")
3. Industry support needed.

Behavioral Targeting
1. Needs to be used in conjunction with other advertising.
2. Adds more value to remnant inventory.
3. Many different definitions for behavioral targeting.

Buzz/Social Media Measurement
1. Social Media is important to all parts of an organisation.
2. Social Media and Buzz has more consequence/importance in somcategories than others.
3. While Buzz Measurement tends to start focusing on the negative, it can end up focusing on the positive.

Global Standards - MIA (denna Break-Out Session deltog jag och Charlotte i)
1. Glossary: is a starting point. Technology/Media can be agnostic as long as the terminology is defined. E.g. Geography
2. Back to basics: Online is working in a silo. Look towards other media and what they have learnt to identify the appropriate metrics.
3. Move beyond: look into the future and what are the definitions needed in the online space.

Alla punkter är avskrivna direkt från respektive moderators presentation och kan därför behöva förklaras en del. Hör av er om så är fallet.

torsdag 7 februari 2008

Rapport från I-com Barcelona 2008

Dag 1 av årets I-com inleddes av Mike Hess från OMD som talade om "Engagement" som nytt mått inom mediemätning. Det hela handlar om en studie genomförd av OMD och Yahoo! där det visat sig att engagemang spelar stor roll för intrycket och effektiviteten av en annons. Det kanske inte låter som hjärnkirurgi, men faktum är att det var intressanta tankar och påståenden som levererades. Dock kan man kanske tycka att det är dumt att försöka blanda in ett mjukt värde bland övriga hårda verkligt mätbara dito.
Däremot tror jag att annonsörer och mediebyråer kan ha nytta av att tänka på detta vid placering av annonsbudgeten. Engagemang ger nämligen marknadsföringsmixen en ytterligare dimension men jag förstår frågan som Rick Bruner från DoubleClick ställde till debattpanelen som fortsatte diskutera: "Why even bother?"

Efter detta ämne följde en panel som diskuterade frågan "Agency planning needs" där deltagare från MEC Interaction UK, Isobar & IAB Italien, Mindshare USA, Neo@Ogilvy China, IAB Spanien med flera deltog. Frågan var vad de som planerare behövde eller saknade och tyvärr måste jag säga att frågan kvarstår. Debatten ledde enbart till att vi nu vet att de inte vet vad de behöver.

Vidare under dagen diskuterades i panelform även "The Ad Centric Perspectiv", vilket innebär att det bör utformas (och till viss del redan finns hos DoubleClick och Atlas Solutions) en modell för att mäta mer än CTR i sista ledet. Nästa generations tracking heter enligt Rick Bruner "Single Floodlight Tag" och är en mätningstagg som följer hela flödet från första sökningen till det slutliga köpet via övriga sökningar, annonsklick med mera. "View-through conversion" var en annan fras han nämnde vilket betyder att annonsen i fråga inte genererar köp, men den visas och genererar sedan ett köp i senare led. Därför borde annonsören få del av det köpet också.

Nästa punkt på programmet var "Behavioural Targeting", någonting som kommer stenhårt och som för övrigt Danny Meadows-Klue tror på i framtiden. Det betyder att målgruppen specificeras mer än vad den gör idag beroende på beteende på nätet. Facebooks Beaconprogramm är ett exempel på detta, och givetvis diskuterades det en del. Intressantas var nog Lorenz Bogaert från Netlog i Belgien som tar det ett steg längre än andra och verkligen sätter en profil på personen bakom "besökaren", med i princip all information. Den här debatten ledde givetvis till frågor om anonymitet och privacy policy.

Den näst sista panelen debatterade hur man mäter buzz eller sociala medier. Paneldeltagare från Gemius, Nielson Online, Attentio och TNS Cymfony diskuterade detta och helt klart intressant är att de försöker mäta och sätta värde på vad som sägs i bloggar, diskussionsforum och andra sociala medier om en produkt eller ett varumärke. Attentio imponerade och så även den polska uppstickaren Gemius som i morgon kan räkna med ett besök i sin monter från undertecknad för att höra mer. Förutom "vanlig" mätning som PI, Timespent, Besökare etc. gör de kvalitativa mätningar av innehåll på nätet. Spännande och säkert nyttigt i flera lägen

Sista punkten (förutom japansk god middag på Shoko) på agendan, var MIA - en arbetsgrupp som försöker arbeta fram globala standarder för mätning av digitala medier. MIA är sammansatt av EIAA och IAB Europe och det är helt klart att de har ett tufft arbete framför sig. Det framgick inte minst när vi deltog vid deras bord i den påföljande "Breakout session".

Nu är klockan 01:25 och i morgon är en annan dag. Start 09.00 med paneldebatt om "Site - and user-centric future om PI, Ajax, Time Spent..." vilket ser lovande ut.