Dag 1 av årets I-com inleddes av Mike Hess från OMD som talade om "Engagement" som nytt mått inom mediemätning. Det hela handlar om en studie genomförd av OMD och Yahoo! där det visat sig att engagemang spelar stor roll för intrycket och effektiviteten av en annons. Det kanske inte låter som hjärnkirurgi, men faktum är att det var intressanta tankar och påståenden som levererades. Dock kan man kanske tycka att det är dumt att försöka blanda in ett mjukt värde bland övriga hårda verkligt mätbara dito.
Däremot tror jag att annonsörer och mediebyråer kan ha nytta av att tänka på detta vid placering av annonsbudgeten. Engagemang ger nämligen marknadsföringsmixen en ytterligare dimension men jag förstår frågan som Rick Bruner från DoubleClick ställde till debattpanelen som fortsatte diskutera: "Why even bother?"
Efter detta ämne följde en panel som diskuterade frågan "Agency planning needs" där deltagare från MEC Interaction UK, Isobar & IAB Italien, Mindshare USA, Neo@Ogilvy China, IAB Spanien med flera deltog. Frågan var vad de som planerare behövde eller saknade och tyvärr måste jag säga att frågan kvarstår. Debatten ledde enbart till att vi nu vet att de inte vet vad de behöver.
Vidare under dagen diskuterades i panelform även "The Ad Centric Perspectiv", vilket innebär att det bör utformas (och till viss del redan finns hos DoubleClick och Atlas Solutions) en modell för att mäta mer än CTR i sista ledet. Nästa generations tracking heter enligt Rick Bruner "Single Floodlight Tag" och är en mätningstagg som följer hela flödet från första sökningen till det slutliga köpet via övriga sökningar, annonsklick med mera. "View-through conversion" var en annan fras han nämnde vilket betyder att annonsen i fråga inte genererar köp, men den visas och genererar sedan ett köp i senare led. Därför borde annonsören få del av det köpet också.
Nästa punkt på programmet var "Behavioural Targeting", någonting som kommer stenhårt och som för övrigt Danny Meadows-Klue tror på i framtiden. Det betyder att målgruppen specificeras mer än vad den gör idag beroende på beteende på nätet. Facebooks Beaconprogramm är ett exempel på detta, och givetvis diskuterades det en del. Intressantas var nog Lorenz Bogaert från Netlog i Belgien som tar det ett steg längre än andra och verkligen sätter en profil på personen bakom "besökaren", med i princip all information. Den här debatten ledde givetvis till frågor om anonymitet och privacy policy.
Den näst sista panelen debatterade hur man mäter buzz eller sociala medier. Paneldeltagare från Gemius, Nielson Online, Attentio och TNS Cymfony diskuterade detta och helt klart intressant är att de försöker mäta och sätta värde på vad som sägs i bloggar, diskussionsforum och andra sociala medier om en produkt eller ett varumärke. Attentio imponerade och så även den polska uppstickaren Gemius som i morgon kan räkna med ett besök i sin monter från undertecknad för att höra mer. Förutom "vanlig" mätning som PI, Timespent, Besökare etc. gör de kvalitativa mätningar av innehåll på nätet. Spännande och säkert nyttigt i flera lägen
Sista punkten (förutom japansk god middag på Shoko) på agendan, var MIA - en arbetsgrupp som försöker arbeta fram globala standarder för mätning av digitala medier. MIA är sammansatt av EIAA och IAB Europe och det är helt klart att de har ett tufft arbete framför sig. Det framgick inte minst när vi deltog vid deras bord i den påföljande "Breakout session".
Nu är klockan 01:25 och i morgon är en annan dag. Start 09.00 med paneldebatt om "Site - and user-centric future om PI, Ajax, Time Spent..." vilket ser lovande ut.
Verkar spännande... Se till att proppsa på lite för time-spent som mätmetod...
SvaraRadera