torsdag 12 juni 2008

Boka resan via mobilen

På väg tillbaka från lunchen plockade jag upp ett ex av veckans nummer av Metro Teknik. På baksidan såg jag en skymt av framtiden. Det är Malmö Aviation som bryr sig om användarna och med en helsidesannons proklamerar att de nu som första flygbolag i Sverige lanserar resehantering via mobilen. Man kan nu boka, boka om och avboka sin resa direkt i mobilen. Givetvis kan man även checka in.

Huruvida de verkligen är först i Sverige eller inte vet jag faktiskt inte men jag vet att det är ett steg mot en verklighet för resebranschen. En kollega i mediebranschen nämnde för ett tag sedan att i Japan bokas 70% av resorna via mobiltelefonen istället för via en datorbaserad terminal. Tyvärr är källan till denna siffra hemlig men så mycket litar jag på personen i fråga att jag inte för ett ögonblick tvekar på att det stämmer.

Man kan givetvis inte bortse från det interkulturella och skillnader mellan japaner och svenskar och den japanska marknaden kontra den svenska marknaden men det ger i alla fall en indikation på hur stor potential det finns i detta.

De enda nackdelarna jag ser med Malmö Aviations steg mot den mobila framtiden är dels trafik/dataavgiften som fortfarande är relativt hög här i landet men framför allt att man måste ladda hem en applikation till sin mobiltelefon. Tjänsten riktar sig alltså främst mot de som är stamkunder hos flygbolaget och jag kan förstå deras tänk, att knyta till sig dels de som redan i dag flyger mest med MA och dels försöka få fler stammisar.

Det jag vill se är en tjänst som kombinerar Momondo.com med en bokningsservice knuten till sig. Det borde inte vara så svårt. Och där gav jag alla entreprenörer ett gratis tips. Varsågoda, hoppas ni blir miljonärer.

onsdag 11 juni 2008

Bra att veta inför silly season

Nu kan alla lag få en Zlatan. Igår dök den här annonsen upp när jag planlöst surfade runt.

fredag 23 maj 2008

Google Analytics spårar AJAX och Flash

Efter hemkomsten från I-COM i Barcelona skrev jag en sammanfattning av diskussionerna kring mätning av Rich Media. Samma frågor har ju funnits i Sverige en tid och ett förslag jag hörs i kulisserna är att man istället för sidvisningar i framtiden bör mäta "actions" dvs handlingar. Nu verkar det som att någonting i den vägen är på gång när Google låter testar köra en beta av mätning av just "event tracking" som de kallar det.

Det hela går ut på att du taggar objekt på sajten som sedan mäts vilket resulterar i att analytikern får helt nya insikter om beteende och användbarhet.

Så här skriver BusinessOnLine om det hela:

"Released as beta a version to testers, Google Analytics can now tag certain events that happen on a page that are normally not tracked by default on many other analytics platforms. This is common on websites that use AJAX and Flash, which are two technologies based on the current trends will just see more and more of these technologies used. Thus there is a great demand for tracking the events on sites like these."

Jag tycker detta låter mycket intressant och då främst ur ett analytikerperspektiv. Med spårning av händelser kan en analytiker få mycket bättre kunskap om sina besökare och sajtägaren kan då anpassa och förbättra sajten efter besökarna. Ur annonseringsperspektiv är det inte lika intressant, även om mätningar av ROI kan bli bättre och mer detaljerade om man lägger till denna parameter.

Om man ser sidvisningen som en atom, borde därför "händelsen" eller "eventet" kunna liknas vid en neutron. Mindre beståndsdelar ger mer information vilket leder till högre kunskap och mer utvecling inom området. Helt klart är att det bör sättas lite mer fokus på just sådan här problematik även i Sverige.

Jag återkommer med mer info och reaktion när det har testats.

Trevlig helg på er och hoppas ni kommer ha det lika bra som jag. Ikväll intim konsert på Folklore Centrum och i morgon camping i Arboga = mitt liv i ett nötskal.

fredag 16 maj 2008

Alla på Biltema heter Micke

Igår fick jag äran att besöka Skåne och Helsingborg, en landsända jag inte har besökt allt för många gånger under mitt 32-åriga leverne. Landskapet tog emot mig med helt öppna armar genom att låta solen göra sitt bästa för att ta bort min vinterlikblekhet. När jag tack vare min privatchaufför Berndt gled ned mot hamnen och såg Danmarks karga kustlandskap avteckna sig i horisonten, enbart åtskiljt från Sverige av ett diamantglittrande vattenbälte, fylldes jag av av lyrik. När jag någon minut senare äntrade Biltemas huvudkontor ökade den svärmiska hänfördhetskänslan vid åsynen av den arkitektoniska mykorrhizan som lyckats blanda det gamla från ett spannmålsmagasin med det nya i glas, vitt och nordiskt avskalat.

Det var den poetiska inledningen. Nu över till vad jag gjorde i Helsingborg. TS fick för några veckor sedan en förfrågan att komma och hålla en kortare utbildning/föredrag inom området sökmarknadsföring. Biltema var ute efter en opartisk syn på mediekanalen och då föll deras val på oss. Eftersom Charlotte var uppbokad för att i Göteborg genomföra imponerande 8 kundbesök på 24 timmar(!) tog jag bollen och Kullaflyget ner till Ängelholm.

Avsatt tid för föredraget var 1,5 timme, vilket genast blev förkortat med 30 minuter för att ändå sluta på den från början utsatta tidsramen. Jag talade om sök som mediakanal, om hur man kan använda det i marknadsföring respektive försäljning, mätbarhet, transparens, varningstecken och mycket annat. Dessutom svarade jag på mängder av frågor från en mycket engagerad skara människor.

Det var både bra och roligt och inspirerande att få tala om sökfenomenet utan att själv försöka eller behöva sälja in det. Deltagarna verkade nöjda (om de nu inte bara höll god min) och jag är övertygad om att Biltema kommer att lyckas mycket bra med sina framtida planer.

P.S. Rubriken på inlägget syftar till att 3 av 7 deltagare på mötet hette Micke.

Frukostseminarium 2008-05-14


Onsdagens frukostseminarium på Grodan Sergel var både välbesökt och uppskattat. Över 100 personer (vet inte exakta siffran) hade samlats för att lyssna på vad Kenneth Danielsson från Wisely hade att säga om hur sååligt internets egenskaper utnyttjas.


Det levererades en hel del bra och sunda tankar som dessutom avslutades med ett crescendo av 7 raka dissningar av branschen. Skönt att höra någon som vågar säga det han eller hon tycker istället för att allt som oftast tänka på politiska konsekvenser och toppstyrning.

Tyvärr har vi inte möjlighet att lägga ut presentationen så vi hänvisar frågor om föredraget direkt till Kenneth istället.

Tack Kenneth och alla åhörare!

måndag 12 maj 2008

Kenneth Danielsson: Varför utnyttjar vi inte alla Internets egenskaper?

Den 14 maj arrangerar TS ett frukostseminarium där Kenneth Danielsson, VD på Wisely förmedlar sina tankar kring det mångfacetterade Internet som annonskanal.

Frukosten står framdukad från klockan 08.00. Seminariet startar klockan 08.30 och håller på till cirka 09.30.

Anmälan
Obs! Seminariet är fullsatt!
Anmälan görs till seminarium@ts.se eller ring Monica Edström 08-507 424 26. Begränsat antal platser, så först till kvarn gäller.

måndag 5 maj 2008

Papperstidningen måste överleva!

Igår köpte jag för ovanlighetens skull en papperstidning. Det var Dagens Nyheter som lockade mest i tidningsstället vid Slussen och det var verkligen 15 kronor som var väl spenderade. Faktum var att både jag och DN fick ut maximalt av pengen. Jag fick nämligen till att börja en trevlig stund på tåget med allt från flyktiga artiklar till sportnyheter, men det som verkligen tog ett grepp om mig var två reportage om och från Israel och Palestina. När jag satt där och läste fick jag återigen bekräftelse för min åsikt att sådana reportage endast fungerar i tryckt form och med stora färgbilder som både illustrerar och tillför historien någonting. Jämför man dessa fyra helsidor med nätversionerna (60 år med staten Israel respektive Det är något krampaktigt över firandet), framstår de senare som i princip helt onödiga att ens publicera. I alla fall för min del. En total avsaknad av bildmaterial och massa text att scrolla sig genom är verkligen inte något för mig. Den senare artikeln illustrerades i papperstidningen av en jättebild på muren som dragist rakt över en skolgård med en förklarande text. Det var faktiskt tack vare denna bild som jag började läsa.

På så sätt fick DN verkligen ut någonting av mina 15 kronor. Just i detta ögonblick slog det mig nämligen att jag inom kort kommer börja helgprenumerera på DN i pappersform. Utan papper kommer jag nämligen aldrig att kunna eller vilja läsa sådana här längre reportage. Därför måste papperstidningen överleva åtminstone i ca 57 år till (räknar med att jag vid 89 års ålder antingen är blind eller för trött för att orka läsa överhuvudtaget).

Uppdaterat: Efter jag publicerade detta inlägg laddade jag om DN:s artiklar och såg då att viss bildmaterial fanns. Vet inte om de uppdaterade artikeln precis eller om något blev fel första gången.

torsdag 24 april 2008

Reserapport från SEO-turnén dag 2 - Malmö


Solen sken som aldrig förr i Malmö

Efter en god middag och en skön natts sömn på Scandic Kramer vandrade jag, Frida och Charlotte i strålande högrtyck mot Slagthuset där ett 30-tal representanter från bl.a. annonsörer, medier och digitala byråer samlades för frukost och sök. Medan dessa avnjöt en fin frukost bestående av fruktsmoothies, smörgåsar, kaffe och frukt talade Charlotte precis som dagen innan om TS och våra tjänster.
Eftersom upplägget var det samma som i Göteborg dagen innan hoppade återigen Filip Scheja, Oskar Alm, Anniken Jonsson och Patrik Gamryd upp på scenen och tog emot åhörarnas frågor.


Fylld sal i Slagthuset


Oskar Alm, Filip Scheja, Anniken Jonsson och Patrik Gamryd från en helt usel fotografs synvinkel

Fredrik Edling från Good Old inledde publikfrågandet genom att ställa en fråga om länkfarmar och därefter rullade det på. Pantea Svensson Aram från Starcom undrade till exempel på hur man skall kunna övertyga en annonsör att fortsätta investera i sökmediet trots att tidigare satsningar inte fallit så väl ut. Kunden i fråga hade till exempel svårt att veta om den ökande trafiken verkligen kom från sök eller om det kom från övrig annonsering. Svaret på den frågan är att förbättra mätningen helt enkelt eftersom det finns massor av möjligheter att mäta i princip allt på Internet. Dessutom påpekade Patrik Gamryd att man bör mäta mer på t.ex. sålda varor eller andra mer konkreta resultat.
Anniken Jonsson påpekade också att om man kör en traditionell annonskampanj bör man även optimera sajten på ett smart sätt i relation till detta för att inte tappa potentiella kunder som söker efter "bilförsäkring" snarare än just det specifika i den traditionella annonsen.

Vidare frågade Elisabeth Levinsohn från Honda om man måste ha någon form av försäljning för att kunna mäta konverteringsgrader etc. Panelen svarade att det givetvis underlättar men att det finns mängder av andra saker som också kan vara värdeskapande, som t.ex. en bokning av en provkörning eller nedladdning av en broschyr.

När den för ändamålet avsatta tiden var slut, tackade TS och paneldeltagarna för sig och stannade kvar för en liten informell frågestund. Därefter splittrades bandet och tog separata vägar.

Förhoppningsvis får vi fler tillfällen att visa upp oss och försöka utreda frågtecken och öka kunskaperna kring sökmarknadsföring. Har ni förslag på orter vi borde besöka får ni gärna maila mig.

Reserapport från SEO-turnén dag 1 - Göteborg

Hösten 2007 höll TS ett frukostseminarium på Grodan Sergel där vi bjöd in aktörer från mediebranschen att lyssna på oss samtidigt som vi gav dem chansen att ställa frågor direkt till några av Sveriges största sökoptimeringsföretag. Intresset var stort och därför beslöt vi genast att ta konceptet med oss ut i Sverige och bokade därför in en mindre turné till Göteborg och Malmö.

I tisdags satte vi oss därför på 07.10-tåget mot Göteborg där vi på Palace bjöd på lunchseminarium. Väl framme i Göteborg klev vi av tåget och möttes av en strålande sol. Det tackade vi för genom att gå en oplanerad omväg till Palace där vi riggade upp inför den anstormande horden av nyfikna människor. På tallrikarna låg lax med kokt potatis och till synes verkade alla nöjda med det. När tallrikarna var tomma och kaffekopparna fyllda tog Charlotte Thür ordet och ägnade dryga 20 minuter åt att informera om TS i allmänhet, TS webbtjänst och givetvis om vår sökrevisionstjänst.

Därefter var det dags för allmän frågestund och Filip Scheja (Relevant Traffic), Oskar Alm (Jajja Communicaitons), Anniken Jonsson (Outrider) och Patrik Gamrud (iProspect) tog därför plats på barstolarna vid scenen. Där satt de sedan under 45 minuter och svarade på frågor både från moderatorn Charlotte och även till viss del från publiken. Bland annat frågade en representant från Göteborgs-Posten hur de som dagstidning skulle arbeta med sök och förhoppningsvis fick hon med sig en hel del att tänka till på väl hemma på kontoret.

Intressant var en diskussion om framtiden där Patrik Gamryd menade att vi i Sverige tror att vi ligger i framkanten av branschen, någonting som inte alls är sant. Vi kanske var det 1998/1999 någon gång men idag ligger USA, Storbritannien och även till viss del både Frankrike och Tyskland före Sverige när det gäller sök som medie.
Man kan därför lära mycket från att se på utlandet och en tydlig trend är att priset för betald annonsering kommer att stiga. Dessutom trodde Oskar Alm att det kommer att komma fler sökmotorer som arbetar vertikalt, dvs anpassade efter bransch. Ett exempel på ett vertikalt sök är Tripadvisor där man kan leta resor, hotell och annat. Dessutom kommer sökverktygen tillåta med interaktion, t.ex. komemr användarna att kunna poängsätta sökresultat eller på andra sätt interagera och därmed förbättra söktjänsten.

På det hela taget var seminariet alltså lyckat oh uppskattat. Det enda man hade kunnat vara utan var Socialdemokraternas kampanjande strax utanför fönstret. De bjöd nämligen på en afrikansk sång- och dansshow vilket inte stängdes ut av vare sig väggar eller stängda fönster.

När alla åhörare lämnat oss arrangörer och allt var nedpackat och klart avnjöts det korv, kaffe och glass under ett skyddande parasoll innan vi alla satte oss på tåget mot Malmö.

fredag 18 april 2008

TS-bloggen hos Resoner och mer om webbrevision

Idag damp senaste numret av Resoner ned i mina kollegors inboxar (jag får det tyvärr inte trots att jag anmält mig, går det att lösa Micke?). Döm om min förvåning när jag ser att de uppmärksammat den här bloggen och vårt embryo till en egen kanal på YouTube. Det enda som saknas enligt Mikael Karlsson är TS på Facebook och visst, med tanke på att jag privat har varit medlem sedan 2006 så kanske det är dags att låta TS som företag att kliva in i det sociala mediet också. Även om jag tror att det blir svårt att hitta affärsnyttan av det.

Återkoppling till återkopplingen apropå avrundning
I samma nummer skriver Fulton Yancy (om jag har förstått det rätt) lite om validering av webbsiffror. Han anser precis som jag skrivit om tidigare att kunskapsnivån är låg och efterlyser därför ett förtydligande. Det kommer men först vill jag bemöta ett missförstånd. Fulton anser att det är "...inte så lite pinsamt att fara ut med att påståenden om avrundning är HELT felaktiga, tvärtom så är det hur uppenbart som helst för den som ids ta reda på tillgänglig fakta." Där vill jag förtydliga att jag aldrig påstått att vi inte avrundar i vår lista. Det jag skrivit är att det är helt felaktigt att påstå att vi bara avrundar till närmsta hundratal. Det gör vi eftersom vi anser att siffrorna i det stora hela är totalt irrelevanta ner på enskild sidvisning, precis som vi gjort sedan 1942 för den tryckta upplagan (rättelse: avrundning för tryckta medier har skett sedan 1993, inget annat). Men om man är intresserad av det exakta antalet kan man enkelt få fram det genom att klicka upp revisionsrapporten:



Nåväl, åter till det önskade förtydligandet. Först och främst finns det en mycket enkel och god anledning till att de siffror som presenteras på KIA Index i princip alltid överensstämmer med de som presenteras av TS. De gånger någonting felaktigt sker (i 99% av fallen oavsiktligt) meddelas detta både till sajtägaren samt till mätleverantören som i nästan alla fall levererar de reviderade siffrorna till KIA. Det är alltså ytterst sällsynt förekommande att KIA och TS visar olika siffror i sina respektive listor. Men för att ge ett exempel hände det t.ex. några gånger under 2007 då ett mänskligt misstag gjorde att en dagstidning hade taggat en otillåten sida vilket ledde till följande differens i redovisade sidvisningar:


(Ursäkta den tråkiga grafiken)

Det här händer alltså inte speciellt ofta. Vanligtvis levereras de reviderade siffrorna till KIA vilket självklart gör att listorna ser lika ut (förutom avrundningen då förstås).

För att ytterligare klargöra saken kan jag säga att all revision vi gör sker till största del genom manuellt arbete. Givetvis har vi en del mer eller mindre automatiserade verktyg till vårt förfogande men all mätdata kommer direkt från mediets eget mätsystem så vad Fulton menar med att vi använder automatiserade datainhämtningssystem förstår jag inte.

Vidare kan jag som exempel nämna ett fall där vår revision fick mediet av avstå från att leverera till KIA Index på grund av att de helt enkelt inte höll måttet. Vi upptäckte nämligen i inledningsskedet att mediet i fråga helt enkelt köpte automatgenererad trafik, någonting som definitivt hade lurat annonsörerna. Tyvärr förekommer mediet nu i andra säljkanaler och än så länge fungerar det tydligen. Förhoppningsvis ställer annonsörerna någon gång i framtiden högre krav för de pengar som satsas på det här mediet, som jag av självklara anledninger varken vill eller kan nämna, är (eller åtminstone var vid tiden för denna upptäckt) 99,5% bortkastade.

Förhoppningsvis förtydligade det här en del. Det finns givetvis massor att säga vilket ger mig tillfälle att återkomma till detta även i framtiden. Nu: trevlig helg!

fredag 11 april 2008

TS åker land och rike runt

För att öka kunskapen om sökmediet bland annonsörer och medieplanerare arrangerar TS tillsammans med fyra av branschens största aktörer seminarier i Göteborg och Malmö.

Turnén inleds i Göteborg med ett lunchseminarium på Palace Hotel den 22 april 2008 kl. 11.30-13.00 för att sedan åka vidare till Slagthuset i Malmö där det den 23 april kl. 8.00-9.30 bjuds på frukostseminarium.

Temat för seminarierna är Sökmarknadsföring – så syns du i den snabbast växande mediekanalen och medverkande förutom TS Digitala Medier är Oskar Alm (Jajja), Filip Scheja (Relevant Traffic), Patrik Gamryd (iProspect) samt Anniken Jonsson (Outrider).

Syftet är bland annat till att ge information om vad man som köpare av bör tänka på när man bestämt sig för att låta sök bli en del av företagets marknadsföring och sökföretagens representanter bildar därför en panel som svarar på frågor både från moderator och publik.

Seminarierna är kostnadsfria men antalet platser är begränsat. Först till kvarn gäller.

För anmälan:
Monica Edström, Försäljnings- och marknadskoordinator
08-507 424 26
seminarium@ts.se

För ytterligare information:

Charlotte Thür, Affärsområdeschef Digitala Medier
08-507 424 36
charlotte.thur@ts.se

Kommer det en ny revisionsaktör in på banan?

Dagens Media rapporterar att BDO riktar in sig på att revidera internetsiffror. Det låter intressant och spännande och dessutom har Gunnar Thim rätt i så mycket. Visst är det önskvärt med ökad transparens och att otydligheten är förvånansvärt stor skriver jag under på vilken dag i veckan som helst. Dock har jag i ärlighetens namn aldrig tidigare hört talats om BDO men det verkar vara samma sak åt andra hållet med tanke på orden "...det behövs en oberoende part som kan vara kvalitetsgranskare..."

Minst lika intressant som själva artikeln är kommentarerna under den. De visar på två saker:
1. En del anser fortfarande av någon anledning att TS inte är en oberoende part. Jag har personligen aldrig förstått det påståendet, så om någon kunde förklara det för mig med hållbara argument lyssnar jag gärna.
2. Det finns en stor okunskap om vad vår revisionstjänst innebär. Att vår revision innebär att vi bara rundar av till närmsta hundratal visar detta mer än någonting annat. Sådana påstående är så klart HELT felaktiga och visar att kunskapsnivån där ute fortfarande är låg.

Hur som helst, oavsett frågor om kompetens eller oberoende är den stora nyckelfrågan definitivt annonsörerna. Idag ställs det från deras håll fruktansvärt låga krav och det skulle vara intressant att se siffror på hur stora delar av IRM:s mediekakor som ramlar ner som smulor på golvet istället för att mätta annonsörernas magar.

Jag tycker att BDO:s arbete skall bli intressant att följa även om de direkt konkurrerar med oss. Jag antar att de har ett nytt spännande koncept eftersom det känns onödigt att uppfinna hjulet en gång till.

För övrigt verkar det som att revision av digitala medier är på väg att bli allt hetare. Häromdagen skrev Fulton Yancy om verktyget WTI från Ocius (vilka är det, någon som vet?) som tydligen skall kunna genomföra webbrevisioner. Eftersom jag inte har sett eller testat verktyget vet jag inte hur det fungerar men jag tror däremot att det är svårt, för att inte säga omöjligt, att genomföra en revision av trafiksiffror genom att enbart använda automatiserade moment.

onsdag 9 april 2008

TS ställer ut på Stora Annonsördagen

Stora Annonsördagen 2008


I morgon torsdag går Stora Annonsördagen av stapeln. Om min namne även i år kommer visa upp sina färdigheter i luftgitarr vet jag inte men det kommer däremot några av mina kolleger att göra.

De finns nämligen tillgängliga på Clarion hela dagen, inte minst någonstans i entréregionen där de som representanter för TS kommer att finnas till hands för att svara på alla frågor om vårt företag och våra tjänster.

Passa på att glida förbi och säga hej om inte annat!

måndag 7 april 2008

Följ OS-facklans färd via Google

Ett hett diskussionsämne just nu är OS-facklans färd runt världen. Protesterna mot Kinas Tibetpolitik (bland annat) växer och detta får de stackare som springer långmilalopp med en fackla i näven bittert erfara. Var än de kommer möts de av våldsamma protester och senaste besöket i Paris resulterade i att elden släcktes av polisen på grund av att säkerheten ifrågasattes.

Oavsett om du är en ivrig protestant mot eller ivrig anhängare av Kina kan du nu tack vare Google följa facklans färd runt vår glob. Antingen gör man det via Google Maps men vill man höja upplevelsen ytterligare kan man göra det via Google Earth. Av någon anledning gillar jag tjänster där man kan följa saker via kartor (som den här hjorten till exempel) men här hade Google definitivt kunnat göra ännu mer. Varför inte skapa en tjänst med nyheter, filmer, protest- eller hejapåforum och binda ihop allt till ett fint digitalt mos med huvudingrediensen OS-facklan? Fast det hade nog resulterat i bannor från chefen gällande min produktivitet vad gäller jobbet.

Uråldrigt tänk i nya tider

Enligt en artikel i New York Times vill den brittiska regeringen förhindra pedofiler att röra sig på sociala nätverk. En mycket god tanke som tyvärr inte kommer att fungera i praktiken, speciellt inte som att förslaget har en ton av 1980-tal.
Tanken är att dömda pedofiler skall tvingas lämna ut alla de e-postadresser de använder för att sedan låta de sociala nätverken spärra just dessa e-postadresser från registrering.

"We are changing the law ... so that we have got better control over the way in which child sex offenders are able to use the Internet"

Citatet kommer från inrikesministern Jacqui Smith som tydligen tycker att hon kommit på en lysande idé. Två självklara frågor:

  1. Om man inte lyckas få pedofiler att låta bli underåriga, hur skall man få dem att lämna in sina e-postadresser?
  2. Hur skall man garantera att de inte registerar fejkade Hotmailadresser och använder?

Att tro att hotet om upp till 5 års fängelse skulle avskräcka pedofilerna från att använda oregistrerade e-postadresser verkar tandlöst. Mig veterligen riskerar en pedofil betydligt högre straff än så för att enbart följa sin böjelse och det verkar ju inte avskräcka speciellt mycket. Det här hade kanske fungerat i en analog värld där en pedofil måste ange sitt hemtelefonnummer för att inte kunna ringa till sexlinjer men i en digital värld där vad som helst kan göras fungerar det inte. Nej bästa britter. Det här verkar mest vara ett försök att göra någonting för att sätta avtryck i historien. Helt ogenomtänkt och ungefär lika troligt att lyckas med som att Hammarby kommer vinna SM-guld.

tisdag 1 april 2008

Debatt om behovet av standarder för SEO

Via MediaPosts Search Insider har jag de senaste dagarna fått tips om två artiklar gällande standarder för SEO. Först ut var Jill Whelan som på Search Engine Land publicerade sina tankar kring detta. Hennes syn på det hela är att en gemensamt standard är onödig. Det ställningstagandet grundar hon på fyra punkter:

  1. Det finns allt för många sätt att genomföra SEO.
  2. Vi kan inte ens enas om definitioner kring sökmotorsoptimering.
  3. Det finns redan lagar som skyddar människor mot bedrägerier.
  4. Det finns ingenting som är "fusk" inom SEO.

Som svar på detta, har Lisa Barone på Bruce Clay Inc. skrivit en artikel som enlig henne själv tar död på dessa argument. Lite kortfattat står det ungefär så här:

  1. Bara för att det finns massor av sätt att laga en fläskgryta, betyder inte det att man inte behöver riktlinjer. För utbildning, skydd och trovärdighet behövs grundläggande riktlinjer för och av SEO.
  2. Trots att det knappast skulle vara en rolig process, behövs det verkligen gemensamma definitioner. Detta är nödvändigt för nybörjare och för de stackare som arbetar med SEO internt när de skall förklara för skräckinjagande flintskalliga män i kostym.
  3. Även om det finns lagar som skall sklydda mot att kontrakt följs och att ingen blir drabbad av bedrägeri, behöver vi utbilda människor så att de vet när de är på väg att bli lurade. Det handlar om att göra processen transparent, utan att avslöja varje företags enskilda yrkeshemligheter.
  4. Gällande att det inte finns "fusk" inom SEO, menar Lisa att gemensamma standarder inte är avsedda för black hat SEO. Syftet med att skapa standarder är att ge nästa generation en bra start och ge dem mer än bloggar och forum att lära från.

I slutet av artikeln skriver dessutom Lisa Barone de tänkvärda orden "For search engine optimization to become a legitimate industry, we need to start treating ourselves as one."

Båda artiklarna är intressanta och jag rekommenderar bägge. Dessutom hoppas jag på och ser fram emot en replik av Jill Whelan.

» Läs även andra bloggares åsikter om , ,

måndag 17 mars 2008

Tim Berners-Lee talar om Internet

Via Ny Teknik och en artikel om debatten kring Phorms (som jag skrev om förra veckan) hittade jag en intervju med en legend inom internetkretsar - Tim Berners-Lee. Förutom att kritisera det som Phorms planerar att genomföra talar han om internet i allmänhet, användargenererat innehåll, sociala nätverk, besöksspråning, integritetsfrågor, censur och något som han kallar web science, dvs vetenskaplig forskning kring Internet vilket saknas:

"It's not a mass of computers...or of web pages. It's a mass of humans connected through technology"

Tre korta huvudpunkter från intervjun:
  1. Bloggar och wikis är endast toppen på isberget och han ser gärna mer av detta i framtiden, gemensamma utrymmen som byggs tillsammans.
  2. Den ökande öppenheten medför dock att alla kan se vad du skriver och publicerar, väl värt att tänka på.
  3. Berners-Lee jämför tracking av besökare (typ Phorms) med lojalitetsprogram hos affärer (läs: kundkort) och konstaterar att där gör användaren ett val om han eller hon vill lämna ut personlig information (min notering: hur många ICA-kortsanvändare gör aktivt det valet och hur många har ingen aning om att det sker?)
På det hela taget är det intressant att lyssna på en föregångare och hans tankar och det var definitivt 26 väl spenderade minuter.

» Läs även andra bloggares åsikter om , ,

fredag 14 mars 2008

Intressant om sökdriven kontra direkt trafik

Jag läser i Mediaposts nyhetsbrev och hos Uppkopplat om en undersökning gjord av Engine Ready som påpekar fördelen med att ha ett starkt varumärke när det gäller besökare på företagets sajt. Helt klart intressant läsning och istället för att skriva om Urbans inlägg i egna ord, länkar jag istället dit.

Tyvärr är denna undersökning amerikansk och som vi alla vet skiljer sig svenskar och amerikaner åt socialt, kulturellt och på många andra sätt. Därför är amerikanska undersökningar över t.ex. mobilt internetanvändande i allmänhet ganska ointressanta eftersom de inte det minsta speglar den svenska marknaden. Det vore roligt med lite svenska undersökningar och svensk statistik kring digitala medier. Mer som det som World Internet Institute har gjort alltså. Tips emottages tacksamt.

Trevlig helg!

torsdag 13 mars 2008

Google och DoubleClick tar annonshantering på allvar

I dagarna framkom det att Google tillåts köpa DoubleClick och de tar därmed ett rejält grepp på onlinemarknaden vad gäller annonsering. Microsoftkäppen fastnade alltså inte i Googlehjulet.

Idag visade Google dessutom hur allvarliga de är i sin hantering av annonsmarknaden genom att låta Rohit Dawan annonsera att de lanserat en betaversion av tjänsten Google Ad Manager. Syftet med Google Ad Manager är att vara ett gratis alternativ för annonshantering som skall "hjälpa publicister att sälja, schemalägga, leverera och mäta direktsålda och nätverksbaserad annonsering." Genom att dessutom addera möjligheter att få prognoser och följa upp med tracking siktar de antagligen på att på allvar hota de etablerade annonshanteringssystemen. Frågan är om ett gratisalternativ verkligen kan hålla samma kvalitet som ett som köps för dyra pengar och om så är fallet, hur kommer drakarna att försvara sig mot hotet?

Systembolaget och Anitra Steen har fattat galoppen

Systembolaget. Statligt och inte speciellt nydanande. Man kan i alla fall lätt tro det. Idag imponerade de dock på mig genom att direktsända deras årsstämma via nätet. Tyvärr satt jag i möte och kunde inte se det direkt men som tur är förstår Anitra Steen & Co vikten av att låta material ligga kvar på nätet och man kan se hela stämman i efterhand här. Nu är jag visserligen inte så intresserad av själva årsstämman, mer av Systembolagets utnyttjande av "nya" medier så jag får se om jag verkligen kollar genom hela filmen.

Men som om inte det är imponerande nog kunde man 15.30 chatta med folkhälsominister Maria Larsson och just nu pågår en chatt med VD Anitra Steen. Jag som är anhängare av systemet med "Systemet" borde kanske hoppa in och se om jag kan få några ytterligare argument att använda i de politiska debatterna vid middagsbordet.

Uppdaterat kl 16:20: Ser precis på eframe.se att detta är tredje året Systembolaget direktsänder sin årsstämma. Och det dödade ju det här inlägget direkt.

Rupert Murdoch: framtidens tidning når en annan demografisk målgrupp

News Corps högsta höns, Rupert Murdoch, sade för några dagar sedan till Dow Jones MarketWatch att han tror att tidningen inte kommer att fösvinna men att vinstmarginalerna däremot kommer att minska rejält. Detta kommer att resultera i att tidningar i framtiden kommer nå en snävare demografisk målgrupp på grund av tidens förändringar.

Enligt Murdoch har idag nästan all rubrikannonsering överlåtits från tidning till nätet vilket ger minskade intäkter, något som tvingar tidningsredaktionerna att minska sin journalistkår både i landsort och i städer. Med minskad bevakning kommer minskat intresse och därmed minskad räckvidd. Murdoch talar givetvis om den amerikanska marknaden men det är helt klart en intressant tanke.

Vad tror ni? Kommer framtidens tidningar att bli mer övergripande och bara nå en mer allmän målgrupp? Den som lever får se helt enkelt.

» Läs även andra bloggares åsikter om , ,

onsdag 12 mars 2008

Ordlista för uttryck och förkortningar inom digitala medier



Internetmediet har fört med sig otroligt många förkortningar och uttryck och kanske är det inte alltid så lätt att hänga med i snacket. Vi på TS har sammanställt de uttryck och förkortningar som ligger oss nära hjärtat i en ordlista på ts.se. Den är dock inte heltäckande och därför blev jag idag glad när SuperAnton tipsade om en lista över buzzwords (som han i sin tur hittat via Newsdesk PR 2.0). Den är bra, men precis som Anton skriver är den inte så täckande som jag hoppades på vid första anblicken.

Därför känner jag mig i min tur manad att tipsa om Digital Jargon Buster, DigitalStrategyConsultings försök att belysa och förklara. DJB finns som nedladdningsbar PDF men det bästa är att den även finns som wiki vilket betyder att den har stor potential att bli en av de mest heltäckande ordlistorna för digitala medier.

» Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

tisdag 11 mars 2008

Behavioural Targeting - hot eller möjlighet

Jag har tidigare i både TS-tidningen och på nätet propagerat för riktad reklam. Med det menar jag att jag hellre ser annonser på Internet och får reklamblad i brevlådan som är riktade mot mig än att få spridda skurar av allehanda material. På nätet finns alla möjligheter att rikta in i minsta detalj och hittills har fokus mest legat på så kallad geografisk targeting, dvs beroende på var besökaren befinner sig visas olika annonser. Det är ett steg i rätt riktning men inte optimalt. För att beskriva vad jag menar kommer här ett möjligt scenario: jag sitter på Frankfurts flygplats där jag mellanlandat under en resa mot New York. För att hålla kontakt med nära och kära loggar jag in på Messenger och ser då en annons längst ner för ett café i Frankfurt. Den annonsen är helt bortkastad på mig och försämrar i förlängningen bara annonsörens ROI. Hade reklammakare, annonsör och mediabyrå istället använt en fullständig behavioural targeting hade istället en annons för ett café i New York kunnat visats. Antagligen hade jag inför resan letat efter information om New York vilket kunnat utnyttjats för att verkligen rikta en annons till precis mig.

Men, med detta kommer som vanligt frågan om integritet upp. Hur mycket är människan redo att lämna ut om sig själv för att få ta del av bästa möjliga erbjudande? Ett företag som kanske ligger i gränslandet är det brittiska säljbolaget Phorm. De har knutit avtal med internetleverantörerna BT, TalkTalk och Virgin Media för att hämta information om surfarnas beteende. På så sätt kan man skapa smalare målgruppssegment baserat på URL:s, sökfraser och besökt sidors innehåll. Med andra ord säljer dessa internetleverantörer så kallad "clickstream data" till annonsörerna. Bra eller dåligt? I mina ögon inte speciellt oroväckande. Det är snarare underligt att detta anses vara mycket värre än när mataffären lagrar information om dina inköp och därefter riktar sina erbjudanden.

Nate Anderson skriver om detta på ars technica och jämför med Gmail. När denna mailtjänst lanserades fick användaren i utbyte mot information en gratis mailtjänst, alltså en win-win situation. Gällande Phorm ser dock Anderson inte hur användaren vinner på detta men jag håller inte med. Användaren slipper irrelevant reklam till fördel för annonser som faktiskt är adekvata och intressanta. På så sätt vinner båda parter. Eller för att citera Michael Galgon, annonsstrateg hos Microsoft:

"What is targeting in the long term? You’re getting content about things and messaging about things that are spot-on to who you are."

Trenden är i alla fall tydligt att beteende och geografi kommer att spela stor roll i framtida annonsering och jag är säker på att debatten om dess vara eller icke vara kommer fortsätta lång tid framöver.

» Läs även andra bloggares åsikter om , ,

onsdag 5 mars 2008

Facebook överlever bl.a. med hjälp av Sheryl Sandberg

Förra veckan spekulerades det lite överallt i att Facebooks tid på toppen av Mount SocialMedia var över. De tappade nämligen enligt ComScore användare i USA. ComScore gör inga sådana mätningar här i Sverige och därför kan ingen säga hur det ser ut här på hemmaplan, men media brukar använda en siffra framtagen genom Facebooks annonssystem som måttstock på antalet svenska användare (ca 1 miljon). Ibland ser man till och med att antalet svenska användare tas fram genom att kolla hur många som är medlem i nätverket "Sweden". Det är knappast en överraskning för någon som känner mig att bägge dessa metoder inte är något mitt revisionshjärta klappar särskilt starkt för.

Men, för att återgå till min ursprungstanke med det här inlägget vill jag säga att ryktet om Facebooks död är betydligt överdrivet. I alla fall enligt mig. Tidigare nämnda siffror från ComScore visar att Facebook fortfarande har 33,9 miljoner användare (januari 2008) och ett community som i runda slängar har 13% av landets invånare som medlemmar lider väl knappast av dödsryckningar.

Ett annat tecken på att Mark Zuckerberg & Co inte ligger på rygg och inväntar rigor mortis är att de i dagarna rekryterat Sheryl Sandberg som operativ chef. Sheryl kommer närmast från inte helt okända Google och arbetade där främst med annonsförsäljning på nätet. Inte att förakta med andra ord.

Visst, jag håller med om att Facebook har varit något av en Uusmannsk fluga den senaste tiden, men med en så erfaren kraft som Sheryl Sandberg med bakom spakarna tror jag i högsta grad på Facebooks överlevnad ett långt tag framåt i tiden. Och precis som DN skriver bör man sätta allt i ett sammanhang. Totalt har Facebook över 100 miljoner användare och globalt sett ökade faktiskt antalet under ComScores mätperiod.

» Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Lars Dahmén talar om dåtid, nutid och framtid

Vi har nu uppdaterat vårt filmarkiv. Missade du Lars Dahméns (IDG) föredrag på TS-dagen kan du nu lyssna på det. Tyvärr felade tekniken en aning i inledningen vilket medförde 15 inledande minuter med ljudproblem, men är du frisk och skruvar upp volymen ska du nog kunna höra vad som sägs.

» Lyssna på Lars Dahmén

» Läs även andra bloggares åsikter om ,

måndag 3 mars 2008

Ett enkelt sätt att höja upplagan?

I slutet av 2007 diskuterades det livligt angående Traderas köp av Adwords hos Google. Enligt uppgifter i media genomfördes köpen av Commission Junction & Traffic Broker som inte hade speciellt bra koll på vilka ord som passade sig att köpa. Det resulterade i annonser där man kunde köpa barn, vätebomber eller statsministern för att nämna några saker.

Efter att detta uppmärksammats av bland annat Dagens Media, Internetworld och självklart även av Nikke, avslutades samarbetet med Traffic Broker och annonserna försvann. Idag genomförde jag en liten egosökning på ordet upplaga och såg att det ändå inte verkar vara helt rensat.



Nu har ju inte TS monopol på ordet upplaga men det vore ändå spännande att höra vilken sorts upplaga Tradera säljer. Ett som är säkert är att det inte är en TS-upplaga i alla fall.

» Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

torsdag 28 februari 2008

Nyheter på ts.se

Under hösten 2007 och vården 2008 har vi arbetat hårt med att förbättra våra tjänster och många av idéerna kommer från våra användare. Genom att lyssna på dessa lanserades i höstan t.ex. våra nya, bättre, snabbare och snyggare kartor. Logga in i TS Webbtjänst och prova om du inte redan har gjort det. Saknar du inloggningsuppgifter kan säkert Kerstin hjälpa dig med det.

En annan nyhet, som lanserades i samband med publiceringen av 2007 års upplagesiffror, är TS Mediefakta, en sökfunktion som gör det enkelt att hitta upplaga, hushållstäckning och räckvidd för en enskild medietitel utan att behöva bläddra i pärmarna, TS-tidningen eller hantera en gigantisk PDF-fil.

TS Mediefakta, hitta upplaga, räckvidd och spridning enkelt

En tredje viktig nyhet är att vi i år publicerade TS-upplagan och räckvidden från Sifo Research International i en gemensam rapport. Man kan alltså på ett enkelt sätt jämföra utvecklingen för både upplaga och räckvidd för åren 1998-2007.

Ta dessutom gärna en titt på topplistorna för 2007. Jämförbarhet på ett enkelt sätt direkt från källan!

» Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

onsdag 27 februari 2008

Svenska Dagbladet lanserar "Stockholmskartan"

Nu börjar det likna något. Grattis SvD till ytterligare ett steg framåt. Genom ett samarbete med brorsan hitta.se har de idag lanserat "Stockholmskartan", en tjänst som går bakvägen, alltså från plats till händelse. Med hjälp av bra teknik visas på en karta nyheter, recensioner och krogtester. Enkelt och snabbt!

Personligen tror jag mest på idén när det handlar om nyheter. Jag kommer t.ex. bli en flitig besökare för att se vad som händer hemma på Kungsholmen. Däremot har jag svårt att tänka mig att t.ex. krogrecensioner kommer dra speciellt många besökare dit. Där är en satsning på smart sökoptimering betydligt viktigare. Men, precis som Bo Hedin skriver är det inte färdigutvecklat. Han tar gärna emot tips på hur de skall kunna utveckla och förbättra tjänsten och här kommer mitt första: gör filtreringen av vad som skall visas snabbare och enklare (att hitta).

En annan personlig reflektionsparentes är att rubriken på Hedins blogginlägg lyder "Först igen! Ett nytt sätt att hitta nyheterna", för att sedan i själva texten innehålla flera exempel på andra aktörer som redan använder detta tänk.

Uppdatering: Mitt andra tips till Herr Hedin är att göra det enkelt att ändra hur många dagars nyheter man vill se. I dagsläget verkar det endast gå att göra genom att fnurla med URL:en.

Uppdatering 2: Ber om ursäkt till SvD och Bo Hedin ang. min personliga reflektion ovan. Det gick visst lite (för) snabbt när jag läste, tänkte och skrev.

» Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

tisdag 26 februari 2008

NY Times utnyttjar webbens fördelar

I senaste numret av TS-tidningen berömmer jag LA Times för deras fantastiska LA Times Homicide Map. Det är en tjänst som i alla fall fått mig att spendera längre tid än vad chefen tycker är önskvärt på sajten och nu verkar det som att NY Times interaktiva avdelning inte vill vara sämre. De har nämligen utvecklat ett par tjänster som är roliga, nyttiga eller både och på samma gång.

Så här mitt under brinnande presidentval har NY Times reportrar passande nog följt presidentkandidaterna runt landet i deras kampanjande. Inte helt oväntat har det visat sig att kandidaterna anpassar sina turnéer efter dess publik, till exempel stannar man längst där man anser rösterna vara som viktigast. Det här tog NY Times tekniker fasta på och utvecklade "Candidate Schedules", en interaktiv karta som visar hur alla kandidater rört sig. Är man riktigt intresserad kan man enkelt och snabbt lägga in kandidaternas rörelseschema i sin Google Calendar och därmed förfölja sin favorit på nära håll.

En annan tjänst som kan vara intressant är "Is It Better To Buy Than Rent?" vilket helt enkelt är en uträkningsapparat för om och när man bör köpa sitt boende istället för att hyra. Genom att ställa in alla parametrar kan man direkt se om det är dags att slå till. Räntor, priser, hyreshöjningar etc regleras med enkla rattar och spakar och det här är verkligen någonting som Hemnet borde sno rakt av istället för att försöka lobba för bojkott mot konkurrenten Booli.

Genom enkla medel har NY Times gjort det som alla borde göra. De har använt existerande data och implementerat det i en onlineapplikation som inte misslyckas med driva trafik. Besökaren stannar länge, tid/besök ökar och annonsörerna får ut mer av sin bannerannonsering. Eller varför inte ta det ytterligare ett steg, implementera en smart annonslösning i själva applikationen? Det är en gratisidé till Mindpark och Citygate. Varsågoda.

Visste ni förresten att det är mycket billigare att göra en bypassoperation i San Jose än i Albuquerque?

» Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

(Via: UIE.com)

måndag 25 februari 2008

Missade du TS-dagen...

...så har du ändå fortfarande chansen att se de flesta av de intressanta presentationerna som hölls på Näringslivets Hus den 21 februari 2008.

» Charlotte Thür - TS
» Alexandra Braniff Callius - Maxus
» Danny Meadows-Klue - Digital Strategy Consulting (sammanfattning (16 min)

» Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Mitt i hotar Blocket med lokal annonsering

Dagens Media publicerade nyss en artikel om Mitt i och deras satsning på nätet. Ola Ericsson intervjuar Peter Leijonspjuth som säger att de skall ta upp kampen med Blocket och lära av misstagen de och andra har gjort.

Det är roligt att se att fler än jag tycker detta verkar intressant, jag tar nämligen upp just Mitt i som ett bra exempel på utnyttjande av nätets kapacitet i en hastigt (och rätt dåligt) skriven artikel i senaste numret av TS-tidningen.

Hoppas nu att Blocket tar hotet på allvar och gör Sveriges bästa köp och säljmarknad ännu bättre. Om de ansvariga saknar idéer är de välkomna att slå en signal.

» Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

fredag 22 februari 2008

Danny Meadows-Klue talar om vikten av validerade siffror inom digitala medier

Danny Meadows-Klue är en ivrig förespråkare för validering av siffror även inom digitala medier. Har du två minuter över levererar han här sin syn på saken.



» Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Presentation TS-upplagor 2007

SlideShare | View

Medievärlden - bilder från TS-dagen



Medievärlden besökte hotellet och minglet igår och passade på att ta en del bilder. Jag hoppas nu bara att de inte gör en Rolf van den Brink och skickar stämningshot eller faktura för skärmdumpen ovan (läs först här, sedan direkt från källan här och även här).

» Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

TS-dagen 2008: Danny Meadows-Klue del 1

"I've been watching TV for quite a long time, and I've never clicked"

Citatet ovan är taget direkt från Danny Meadows-Klues presentation igår på TS-dagen och svarar på frågan vad han anser om att så mycket fokus läggs på en bannerannons CTR. Klick är helt enkelt inte intressant i alla lägen, speciellt inte när man bygger en varumärkeskampanj. Som exempel nämndes den lyckade och prisade kampanj för Real Beauty från Dove, där konstaterandet gjordes att det inte är så intressant att läsa mer om tvål på webben, varumärket är viktigare.
Som bas för detta hade Danny flertalet undersökningar, vissa så gamla som 12 år, som påvisar att annonsering online mycket väl kan användas för mer än att bara driva försäljning. "Don't measure ths clicks if the campaign doesn't need click" var de avslutande orden på denna del av framträdandet.

Under rubriken mediemixen diskuterade Meadows-Klue kort frågan om hur mycket av den totala annonsbudgeten som bör läggas på online. Flera modeller visar att det i snitt läggs 15% av det totala på online, något som Danny anser vara för lite. Eftersom 25% av spenderat tid i mediemixen ligger på det digitala, borde inte det matchas mot investeringarna på mediet? Rådet är alltså att öka investeringen till minst 25% av totala budgeten.

Online kan i mångt och mycket speglas mot traditionella medier. Inte alltid men framför allt när det handlar om att få in nya annonsörer på den digitala marknaden. Tre huvudpunkter gällande spegling är:
  • Enkel startpunkt
  • Webben har inte växt färdigt, det kan gå så mycket längre
  • Det gör det enkelt om man är ny inom onlinemarknadsföring
Vidare sade Meadows-Klue att man bör tänka om vad gäller räckvidds- och medieplanering för onlinemarknadsföring. Jämförelsevis är webben så mycket annorlunda mot en tryckt tidning. I en tidning har du ett fast utrymme som skall fyllas och som nås av ett visst antal människor ganska statiskt. På webben finns dock möjligheten att öka räckvidden genom att annonsera på fler sajter. Det bränner alltså inget av frekvensen eftersom annonsutrymmet delas med andra annonsörer. Som exempel nämndes The Daily Telegraph, där det vid ett test visade sig att 12 olika annonörer delade på utrymmet.

Nya medier medför nya beteenden och speciellt märks detta bland yngre generationer. Timeshifting och multitasking ökar och kommer fortsätta göra det även i framtiden. Därför är det enligt Danny viktigt att mäta det som är viktigt, snarare än att mäta allt (som t.ex. tidigare nämnda CTR). Marknadsföringen bör även individualiseras efter användaren mer än det går att göra i de traditionella medierna.

» Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

TS-upplagan 2007: samlade länkar

En liten länksamling är på sin plats.

Dagens Media
» TS 2007: Cosmopolitan och Family Living mot strömmen
» TS 2007: Kvällspressen tappar

Resumé
» Två av tre dagstidningar backar
» Dagspress - hela listan
» Stort ras för tidskrifter
» Populärpress - hela listan
» Fackpress - hela listan

Medievärlden
» GP är Sveriges största fullbetalda morgontidning
» Vardagsnära journalistik gick hem i Kungsbacka
» SN ökar för nionde året, arbetar intimt med läsarna
» Tidskrifterna backar
» Dagspressen kanar utför - i upplaga och räckvidd
» M-magasin har hittat tonfallet, ställer läsaren i rampljuset

SvD
» Tickande bomber i tidningsbranschen
» Därför rasar försäljningen för tidskrifterna

Uppdaterat 2008-02-25:
SVT
» Stort ras för kvällspressen

» Läs även andra bloggares åsikter om ,

torsdag 21 februari 2008

Liveblogg TS-dagen 2008: Alexandra Braniff Callius - Maxus

Korta stolpanteckningar från Alexandra Braniff Callius föredrag:

Alexandra inleder med att säga att annonsering på Internet är så mycket mer än banners, det är en plattform för alla typer av kommunikation.

Som mediebyrå har Maxus hamnat i en komplex brytningstid där kraft måste läggas på flera medieplattformar. Dessutom arbetar de med mer än bara ren annonsering, bland annat varumärken, omvärldsbevakning och kartläggning av konsumenter.

Vidare sade Alexandra att det digitala mediet är mer än en försäljningskanal, det är varumärkesbyggande och så mycket mer. Därför är medieplaneringen när det gäller digitalt så mycket mer tidskrävande än andra medier.

Idag når man i princip hela Sverige genom Internet och mediekartan ritas om, främst bland de yngre. De använder mer mobil, mer internet och mindre TV som huvudmedie. Rörlig bild kvarstår dock som ett växande medie, dock via internet snarare än traditionella kanaler.

Trender enligt Alexandra
- Mash-ups
- Personliga startsidor (iGoogle)
- Word of mouse ("mouth")/viral marketing
- Transparens (exempel: KFCs råttindicent)

» Läs även andra bloggares åsikter om ,

Liveblogg TS-dagen 2008: Lars Dahmén - IDG

Snabb och kort direktsammanfattning av Lars Dahméns föredrag.

Lars är VD på IDG Sverige har varit med i branschen i över 20 år och inledde genom ett avstamp i historien för att gå vidare mot idag och framtiden. Lars presenterade spaningar inom branschen och nämnde vikten av att dra nytta av samtliga medier i kombination. Från Web 2.0 som Facebook och YouTube, vidare genom ett tänk på Den Långa Svansen ledde resonemanget till att framtidens affärer kommer ske på nätet.

Webbens låga tröskel var en annan sak som nämndes. När IDG i USA bestämde sig för att ligga i framkant inom Mac-världen upptäckte de att det redan fanns 5 större sajter som redan hade den inriktningen. Tekniken är idag lättillgänglig och finns överallt och satsningar kan göras utan att det kostar för mycket i resurser och pengar. Tänker man utanför boxen och drar nytta av tekniska framsteg leder nya horisonter till nya affärer.

Idg är idag ett "web-centric company, with print and event as ancillary activities". Med detta menas att alla satsningar görs med webben som grundsten snarare än en tryckt tidning.

Allt är dock inte guld och gröna skogar bara för att man agerar på nätet och med ny teknik. Lars Dahmén nämnde ett exempel från egen erfarenhet, kallat Loveping som inte direkt blev en succé. Andra frågetecken är mobila lösningars genomslag, konstiga prylar som t.ex. läsplattor eller 3D-världar som Second Life.

» Läs även andra bloggares åsikter om ,

onsdag 20 februari 2008

Eventkalender för mediebranschen

Har du svårt att hålla koll på alla branschdagar, event och konferenser så ta en titt på Mediekalendern. Där samlar bl.a. Jonas Rehn information om de händelser i branschen som kan vara av vikt.

Gå till www.mediekalendern.se eller äs även andra bloggares åsikter om ,

På kommunikationsfronten intet nytt

För nästan 10 år sedan befann jag mig på ett intressant seminarium som handlade om den tidens hetaste buzz-word: interaktivitet. Idag är interaktivitet grundläggande inom framför allt digitala medier där den senaste tidens uppsving för Web 2.0-komponenter som USG (User Generated Content) och communities tydligt pekar ut just detta. Ett fritt funderande kan alltså leda fram till en tanke om att kommunikationprocessen har ändrats från att gå från sändare till mottagare, till att lika gärna kunna gå från mottagare till sändare eller från sändare till sändare.

I vissa sammanhang kallas digitala medier fortfarande för nya medier och jag brukar motsätta mig det eftersom det inte längre är speciellt nytt. Faktum är att ingenting är speciellt nytt, inte ens interaktiviteten.
På det tidigare nämnda seminariet, talade pionjären Mattias Hansson (då på Jarowskij) om teve och interaktivitet. En fråga han ställde till publiken var hur de trodde att interaktivitet skulle slå igenom i tevemediet och hur det skulle påverka programmen. Idéerna var inte många men samtliga tankar kretsade självklart kring att folk hemma i tevesoffan i framtiden skulle kunna medverka i programmet de tittade på, antingen genom ännu icke uppfunna tekniker eller genom att simultanagera både via internet och teve. Mattias syn på det hela var dock att det mest interaktiva teveprogrammet redan rullade ute i etern och hette Bingolotto. Mer interaktivitet mellan sändare och mottagare kan man knappast uppnå via glasrutan och än idag tycker jag att det saknas motsvarighet till detta. Självklart kan man idag skicka SMS som dyker upp direkt i nederkant av rutan, rösta direkt via nätet, ringa och skänka pengar och så vidare, men den helhetsinteraktivitet som Bingolotto statuerade i Sverige ser man ingen annanstans.

Det har alltså inte förändrats så mycket som man kan tro. Det bärande mediet har utvecklats och förändrats i och med Internets uppkomst men alla (nåja, nästan iaf) de nya revolutionerande tankarna är gamla som gatan. Brett Andrew Borders skriver på sin blogg Copy Brighter Marketing om sociala medier på 90-talet. Självklart när man läser det och ytterligare fundament för mina ovanstående tankar. Nummer 8 på hans lista är min personliga favorit: "före eBay fanns pantbanken."

» Läs även andra bloggares åsikter om ,

måndag 18 februari 2008

Fler bilder från I-com 2008 Barcelona

Under I-com 2008 sprang ett danskt äldre par runt på dagarna och fotograferade. Jag talade med en av dem under en middag och hon berättade då att de hade lämnat över drygt 1100 foton till arrangören Andreas Cohen, och det var från två dagar. Några av bilderna verkar nu har sett dagens ljus via Cohens Flickr-konto.

Vill ni se mig eller Charlotte direkt kan ni t.ex. klicka här:

» Erik Biljsma (HOI, Holland), Mark McCrery (Podtrac, USA), Anders Eriksson (TS, Sverige)

» Dr Romeu Rössler Telma (Datamídia, Brasilien), Charlotte Thür (TS, Sverige)

» René Lamsfuss (MIA Project, IAB Europe, AGOF m.m.), Anders Eriksson (TS, Sverige), Alison Fennah (EIAA, USA), Charlotte Thür (TS, Sverige)

Samtliga bilder från konferensen hittar ni här.

fredag 15 februari 2008

Digitala medier är outnyttjade

Den här veckan talade Danny Meadows-KlueTFM&A (Technology for Marketing & Advertising) i London och en som imponerades av hans framförande var Alex Hammond som på Upstream Connections företagsblogg berättar mer om vad som sades. Kontentan av Meadows-Klues föredrag var att den digitala mediekanalen är den som borde lida minst av en kommande lågkonjunktur men att de flesta företag trots detta fortfarande inte utnyttjar mediet fullt ut.

Min direkta följdtanke är att om det är så resonemanget går i England, som ändå ligger ljusår före oss svenskar, hur dåligt ställt är det då med våra annonsörer och medier? Man kan se en långsam ökning inom satsningar på sociala medier, användargenererat material och allt annat som hör Web 2.0 till men det är i mina ögon konstigt att inte fler inser vikten av digitala medier. Läs mer om mina tankar kring det här i en artikel som publiceras i TS-tidningen den 22:a februari. Eller redan den 21:a om du nu kommer på TS-dagen.

tisdag 12 februari 2008

Virala kampanjer och Poetic Prophets rap om Paid Search 101

Dagens Nyheter skriver idag om att en viral kampanj via exempelvis YouTube kan få annonsören att jubla. Det är dock inget som gör sig helt gratis säger Peter Arnesson, strateg på Bizkit. Arbetet med att göra en videoklippskampanj till en succé kräver hårt konsultarbete. Det är här sociala medier som Facebook, MySpace och Lunarstorm spelar stor roll. En konsult arbetar i inledningsskedet med att publicera filmen på så många ställen som möjligt för att ge den ett fotfäste. Om filmen är "rätt" sköter användarna resten. Här ser vi ett direkt exempel på nyttan med sociala nätverk, forum och bloggar som något mer än skvaller, partybilder och "vad-jag-åt-till-frukost"-texter. Än så länge är vi enligt min uppfattning i nyfödda stadiet av något som i framtiden kommer att renodlas. Både på gott och ont.

Om "Poetic Prophet" anlitat konsulter eller ej för att sprida filmen nedan vet jag inte, men jag hittade den på Sphinn (tack vare Danny Sullivan). Kanske är den något för den annonsör som funderar hur en PPC-kampanj fungerar. Visserligen handlar det kanske mer om nytta än om nöje. Texten till sången finns på filmklippets egen sida på YouTube.

fredag 8 februari 2008

Några bilder från I-com

Från vänster: Alison Fennah (EIAA, UK), Harry Case (Mindshare, UK), TS Kelly (Havas Digital, Hong Kong), Anita Caras (Microsoft, UK), Mike Hess (OMD Worldwide, USA), Julian Smith (MEC Interaction, UK)
Från vänster: Alison Fennah (EIAA, UK), Harry Case (Mindshare, UK), TS Kelly (Havas Digital, Hong Kong), Anita Caras (Microsoft, UK), Mike Hess (OMD Worldwide, USA), Julian Smith (MEC Interaction, UK)

Från vänster: Jean-Paul Dietsch (OJD, Frankrike), Francesco Bottigliero (Kora, Italien), Giorgios Epitidios (Lambrakis Press, Grekland), Emilio Plana (elmundo.es, Spanien), George Ivie (MRC, USA), Dirk Wippern (INFOnline, Tyskland)
Från vänster: Jean-Paul Dietsch (OJD, Frankrike), Francesco Bottigliero (Kora, Italien), Giorgios Epitidios (Lambrakis Press, Grekland), Emilio Plana (elmundo.es, Spanien), George Ivie (MRC, USA), Dirk Wippern (INFOnline, Tyskland)

Från vänster: Michael Read (comScore, England), Hans Nordlöv (Sveriges Annonsörer, Sverige)
Från vänster: Michael Read (comScore, England), Hans Nordlöv (Sveriges Annonsörer, Sverige)

Från vänster: Lisa Harris (Yahoo!, England) Charlotte Thür (TS digitala medier, Sverige)
Från vänster: Lisa Harris (Yahoo!, England) Charlotte Thür (TS digitala medier, Sverige)

Andreas Cohen, huvudarrangör och spindel i nätet av I-com 2008 Barcelona
Andreas Cohen, huvudarrangör och spindel i nätet av I-com 2008 Barcelona

The changing Web 2.0

Mer från I-com 2008. Efter sammanfattningen av dag 1 var det dags för den första presentationen/panelen. Ämnet som behandlades var "The Changing Web, 2.0 - Site & User-Centric Future of PI, Ajax, Time spent..." Här inledde George Ivie from MRC (Media Rating Council) i USA med en presentation om vad IAB US gör för att utveckla en standard för dessa nya tekniska aspekter. Flera av de fundamentalt viktiga sakerna som nämndes var de som ligger med i IAB:s Guidelines för Ad Campaign Measurement and Audit Guidelines. Bland dessa fanns (ber om ursäkt för lathet vad gäller översättning igen):

- 1st count per existing Impression Guidance
- 2nd count linked with strong user activity (if not, default to auto-refresh counting rules)
- Disclose "In focus" status

Dessa tre saker gäller alltså vid mätning av så kallade rich Internet Applications, dvs mer interaktiva tekniker än vanlig statisk HTML.

Efter Mr Ivie tog vår vän Jean-Paul Dietsch över mikrofonen. Han är Internet Manager på OJD, vilket är motsvarigheten till TS i Frankrike. Han fokuserade på måttet Time Spent, någonting som kommer mer och mer i rampljuset. Enligt Jean-Paul är detta ett trovärdigt mått om man i definitionen tar med att innehållet är synligt och användaren är aktiv. Time Spent har tidigare redan använts i s.k. user-centric system (panelmätningar t.ex.) och finns även idag i site-centric sysmtes, som vanlig teknisk mätning.

När Dietsch talat klart tog Francesco Bottigliero från Kora, Italien till orda. Han ställde frågan om traditionella mätmetoder och system kan användas även för att mäta Rich Media. Traditionellt sett taggar man varje sida som oftast ligger i en trädstruktur. När det gäller Rich Internet Applications, är ofta URL:en densamma och innehållet är inbäddat på en sida och därmed blir traditionella mått som sidvisningar (PI) inte användbara. Bottiglieris förslag var att därför skall titta i backspegeln och gå tillbaka tilltanken att varje aktivitet, allt innehåll etc blir en navigationsnod. Varje nod skall därefter få en egen URI och mätningen eller trackingen skall sedan ske för varje URI. Därmed kan nuvarande mätsystem och metoder användas även för rich media och de "gamla" måtten kan bevaras och integreras med de nya.

Därefter vidtog en bra och lång debatt modererad av den eminente Richard Foan, Managing Director på ABCe, styrelsemedlem i IFABC och i JICWEBS. Debatten kom mycket att behandla Ajax som specifikt fenomen men publiken ställde även olika frågor om försäljningsmodeller. Emilio Plana, Managing Director på elmundo.es berättade intressant nog att de rredan idag säljer dels på sidvisningar men även på Time Spent. De kombinerade måtten beroende på var annonseringen skedde och vad tekniken var på det annonsutrymmet. James Sandoval ställde också frågan om de visste om några bra exempel på sajter som använder Ajax frekvent och där nämndes bl.a. NBA.com och en spansk sportsajt som jag tyvärr ej uppfattade namnet på. Min personliga favorit, LA Times Homicide Map, fick James som en bonus lite senare.

Dirk Wippen från INFOnline Gmbh (Tyskland) avslutade med att säga att han tror att man i framtiden kommer att kombinera site-centric och user-centric och andra mått som tidigare nämnda Engagement. Kanske bör han göra ett studiebesök hos Herrarna Svanfeldt och Olsson? Jean-Paul Dietsch sade sedan något som kom att upprepas fler gånger under dagen, nämligen att det krävs utbildning hos mediebyråer och marknadsförare. Kunskapsnivån är idag allt för låg hos de som verkligen förvaltar annonsörernas pengar. Dessutom tror han på att framtiden kommer fokusera mer på de verkliga användarna snarare än som idag de verkliga webbläsarna.

Mer från konferensen kommer. Mycket mer.

I-com 2008: Resultat från dag 1

Dag 2 av I-com 2008 inleddes med en sammanfattning av dagen. Varje panel hade diskuterats vid runda bord-samtal dagen innan och sammanfattdes nu i tre huvudpunkter. Nedan följer summeringarna för var och en av paneldebatterna (med reservationer för fel pga mina slarviga anteckningar. Jag orkar dessutom inte översätta).

Engagement
1. It's important to separate Medie Engagement: standardisation and a single metric is within reach.
2. However, Advertising and Brand Engagement may require an industry-level standardisation, a single metric may be more difficult.
3. In the Online Space, future research should investigate Engagement with professionals versus user-generated content.

Agency Planning Needs
1. Planning: link online and offline, site-centric, user-centric. Both for planning and reporting.
2. Transparency, consistency, intra-country and cross-country.
3. Audience measurement is not the exclusive domain of companies such as comScore and Neilsen.

The Ad Centric Perspective
1. Paradigm shift...in 3-5 years.
2. "Last chop" model is dying...quickly (Här bad moderatorn James Sandoval om ursäkt för sin handstil, det skall vara "Last Click")
3. Industry support needed.

Behavioral Targeting
1. Needs to be used in conjunction with other advertising.
2. Adds more value to remnant inventory.
3. Many different definitions for behavioral targeting.

Buzz/Social Media Measurement
1. Social Media is important to all parts of an organisation.
2. Social Media and Buzz has more consequence/importance in somcategories than others.
3. While Buzz Measurement tends to start focusing on the negative, it can end up focusing on the positive.

Global Standards - MIA (denna Break-Out Session deltog jag och Charlotte i)
1. Glossary: is a starting point. Technology/Media can be agnostic as long as the terminology is defined. E.g. Geography
2. Back to basics: Online is working in a silo. Look towards other media and what they have learnt to identify the appropriate metrics.
3. Move beyond: look into the future and what are the definitions needed in the online space.

Alla punkter är avskrivna direkt från respektive moderators presentation och kan därför behöva förklaras en del. Hör av er om så är fallet.

torsdag 7 februari 2008

Rapport från I-com Barcelona 2008

Dag 1 av årets I-com inleddes av Mike Hess från OMD som talade om "Engagement" som nytt mått inom mediemätning. Det hela handlar om en studie genomförd av OMD och Yahoo! där det visat sig att engagemang spelar stor roll för intrycket och effektiviteten av en annons. Det kanske inte låter som hjärnkirurgi, men faktum är att det var intressanta tankar och påståenden som levererades. Dock kan man kanske tycka att det är dumt att försöka blanda in ett mjukt värde bland övriga hårda verkligt mätbara dito.
Däremot tror jag att annonsörer och mediebyråer kan ha nytta av att tänka på detta vid placering av annonsbudgeten. Engagemang ger nämligen marknadsföringsmixen en ytterligare dimension men jag förstår frågan som Rick Bruner från DoubleClick ställde till debattpanelen som fortsatte diskutera: "Why even bother?"

Efter detta ämne följde en panel som diskuterade frågan "Agency planning needs" där deltagare från MEC Interaction UK, Isobar & IAB Italien, Mindshare USA, Neo@Ogilvy China, IAB Spanien med flera deltog. Frågan var vad de som planerare behövde eller saknade och tyvärr måste jag säga att frågan kvarstår. Debatten ledde enbart till att vi nu vet att de inte vet vad de behöver.

Vidare under dagen diskuterades i panelform även "The Ad Centric Perspectiv", vilket innebär att det bör utformas (och till viss del redan finns hos DoubleClick och Atlas Solutions) en modell för att mäta mer än CTR i sista ledet. Nästa generations tracking heter enligt Rick Bruner "Single Floodlight Tag" och är en mätningstagg som följer hela flödet från första sökningen till det slutliga köpet via övriga sökningar, annonsklick med mera. "View-through conversion" var en annan fras han nämnde vilket betyder att annonsen i fråga inte genererar köp, men den visas och genererar sedan ett köp i senare led. Därför borde annonsören få del av det köpet också.

Nästa punkt på programmet var "Behavioural Targeting", någonting som kommer stenhårt och som för övrigt Danny Meadows-Klue tror på i framtiden. Det betyder att målgruppen specificeras mer än vad den gör idag beroende på beteende på nätet. Facebooks Beaconprogramm är ett exempel på detta, och givetvis diskuterades det en del. Intressantas var nog Lorenz Bogaert från Netlog i Belgien som tar det ett steg längre än andra och verkligen sätter en profil på personen bakom "besökaren", med i princip all information. Den här debatten ledde givetvis till frågor om anonymitet och privacy policy.

Den näst sista panelen debatterade hur man mäter buzz eller sociala medier. Paneldeltagare från Gemius, Nielson Online, Attentio och TNS Cymfony diskuterade detta och helt klart intressant är att de försöker mäta och sätta värde på vad som sägs i bloggar, diskussionsforum och andra sociala medier om en produkt eller ett varumärke. Attentio imponerade och så även den polska uppstickaren Gemius som i morgon kan räkna med ett besök i sin monter från undertecknad för att höra mer. Förutom "vanlig" mätning som PI, Timespent, Besökare etc. gör de kvalitativa mätningar av innehåll på nätet. Spännande och säkert nyttigt i flera lägen

Sista punkten (förutom japansk god middag på Shoko) på agendan, var MIA - en arbetsgrupp som försöker arbeta fram globala standarder för mätning av digitala medier. MIA är sammansatt av EIAA och IAB Europe och det är helt klart att de har ett tufft arbete framför sig. Det framgick inte minst när vi deltog vid deras bord i den påföljande "Breakout session".

Nu är klockan 01:25 och i morgon är en annan dag. Start 09.00 med paneldebatt om "Site - and user-centric future om PI, Ajax, Time Spent..." vilket ser lovande ut.